Školáci vařili s hercem Davidem Vaculíkem
Uherské Hradiště - Týden zdravého životního stylu zažily děti ze Základní školy Sportovní Uherské Hradiště. Čekal je pestrý program, jako byla ukázka výcviku dravců, několik exkurzí, výukové programy, vycházky, turnaje, zápasy nebo besedy.
U PLOTNY. David Vaculík (vpravo) s žáky hradišťské sportovní školy při přípravě jídla.
|
Foto: DENÍK/Tereza Bičanová
Jednou z akcí byly také ukázky vaření a ochutnávka zdravých jídel s hercem Slováckého divadla Davidem Vaculíkem. Ten o sobě tvrdí, že vaří pořád.
„Motat se v kuchyni mě bavilo už v dětství. Vyučil jsem se proto kuchařem, pak jsem vystudoval konzervatoř a utekl jsem k divadlu, ale kuchyň je taková moje životní láska. Vaření se snažím věnovat alespoň ve volných chvilkách. Kolegové z divadla se mi občas smějí, že bych se měl na divadlo vykašlat a raději se živit jako kuchař,“ uvedl Vaculík, který vaří jednak doma, a jednak také pro své kolegy.
„Do školy za dětmi jsem přišel, abych jim také řekl něco o zdravém životním stylu a zdravém vaření. V rámci diskuze jsem chtěl, aby samy přišly na to, že zdravé jídlo nemusí být hnusné, ale může i dobře chutnat,“ dodal.
Kuskus s kuřecím masem a zeleninou: suroviny: kuskus, kuřecí maso, kari, provensálské koření, paprika, cherry rajčátka, kukuřice, řapíkatý celer, olivový olej, česnek. Kuřecí maso naložíme do kari a provensálského koření. Zeleninu nakrájíme a podusíme na pánvi, přidáme kuřecí maso, smícháme a podáváme s kuskusem (jedná se o tradiční arabské jídlo, celozrný kuskus je vyroben z tvrdé pšenice, která je zpracována ve formě kuliček).
Čtěte také:
Dravci se uhnízdili nedaleko Sportovní školy