V některých zařízeních nebude v provozu ani jídelna. Příkladem je Základní a mateřská škola Jalubí.

„Setkáváme se často s rodinami, kdy jejich starší dítě má v pátek pololetní volno, a tak pohlídá i to mladší. Tím pádem nám do školky přijde méně dětí. Zatím to vypadá tak, že budeme mít v pátek zavřeno. Zájem ze strany rodičů je totiž minimální,“ uvedla ředitelka školky Kateřina Kuntová s tím, že jídelna v provozu určitě nebude.

Podobná situace vládne také ve Zlechově. Podle ředitelky tamní školy za to však může spíše virová epidemie. „Většinou bývá nižší zájem o školku, pokud je škola zavřená. Mladé rodiny mívají také často problém s tím, že nemají k dispozici prarodiče,“ upozornila na potíže ředitelka Marie Polášková. Zároveň dodala, že je u nich tento týden mnoho nemocných.

To, že i v menších obcích zvládnou školky provoz, i když je škola zavřená, svědčí například Březolupy nebo Suchá Loz. „V pátek budeme mít v provozu školku, družinu i jídelnu. Základní škola nás nijak zvlášť neomezuje,“ podotkla ředitelka školského zařízení Anna Adamcová ze Strání. Volno v březolupské mateřské škole si podle ředitelky Miroslavy Chlachulové v pátek udělají pouze dvě nebo tři děti, zbývajících více než třicet přijde.

Pokud mají rodiče svou školku zavřenou, nejčastěji využívají prarodičů. „Naše školka bude v pátek nejspíše zavřená. Syna proto povezeme k dědečkovi do Uherského Hradiště. Jsem velmi vděčná, že se o něj může občas postarat,“ vyjádřila se Lenka Zámečníková z Jalubí.

(teb)