Právě to upřesňuje nový pracovní řád pro pedagogy, který vyšel před několika dny v platnost. „U nás ve škole si tak rodiče musí vybrat ze dvou možností. První řešení je, že podepíší formulář s tím, že na jejich děti budeme dohlížet my. Školáci tak neopustí budovu a zůstávají buď ve družině, nebo si mohou zahrát stolní tenis, popřípadě pobývat v počítačové učebně,“ prozradil ředitel Základní školy Dolní Němčí Milan Kvasnička. Pokud rodiče zmíněný list nepodepíší, mohou jejich potomci školu v hodinách volna opustit. Za případný úraz, který by si v tu dobu žáci způsobili, by však odpovídali sami rodiče, nikoli vedení školy.

Podle Kvasničky převažuje v Dolním Němčí počet dětí, které v hodinách volna hlídají učitelé. „Žáci, kteří školu opouští, jsou spíše výjimkou. Jedná se většinou o starší děti, o žáky osmé a deváté třídy,“ poznamenal Kvasnička.

Podobná situace panuje také v Základní škole Polešovice. Tam domů v pauze mezi vyučováním chodívají místní děti. „Menší žáci zůstávají ve družině nebo ve školním klubu, kde se zabaví s ostatními a hrajou různé hry,“ podotkla ředitelka polešovické základní školy Jiřina Martykánová. Stejně jako v Dolním Němčí však většina dětí ve škole zůstává. „Snažíme se hlídat všechny děti, i ty, které mohou jít domů. I když bychom za to nebyli zodpovědní, chceme předcházet případným úrazům,“ doplnila Martykánová.

Některým rodičům nejde na rozum fakt, jak mohou za své děti v hodině volna zodpovídat, když jsou například v zaměstnání. „Moje dcera chodí do třetí třídy, takže samozřejmě ze školy neodchází. Nechtěla bych to ale ani později, děti jsou nepozorné a snadno přijdou k úrazu. Když jsem v práci, tak ji nepohlídám,“ vyjádřila se Ivana Hráčková z Kunovic.

Dříve se zdržování žáků ve škole nebo venku tak neřešilo. „Jsem už na střední škole, ale před dvěma lety na základce jsme chodívali ven běžně a naši nic podepisovat nemuseli,“ uvedl sedmnáctiletý Lukáš Štěrba z Uherského Hradiště.