V současné době ale školy papír buď přestaly sbírat úplně, nebo vyčkávají, až se situace vylepší. Někde totiž papír přestali vykupovat nebo za odevzdání musí lidé zaplatit.

„Záleží na tom, jestli papír odevzdávají školy, soukromé osoby nebo firmy. Pro každého máme jiné podmínky. Soukromé osoby mohou v Uherském Hradišti odevzdat lepenky a obalový papír zdarma, za vytříděné časopisy dostanou padesát haléřů za kilogram a za noviny šedesát haléřů za kilogram,“ uvedl provozovatel sběrných surovin na Průmyslové ulici v Uherském Hradišti Rudolf Mazánek. Firmy podle něj mohou v Uherském Hradišti odevzdat tiskoviny zdarma, za výkup obalového papíru však zaplatí od padesáti haléřů za kilogram.

V Základní škole Za Alejí Uherské Hradiště sbírali papír ještě na podzim loňského roku. „Peněz už ale děti dostaly méně, proto ještě uspořádaly sběr padesátníků, aby měly na adopci chlapečka z Keni. Nyní zatím vyčkáváme, jak se situace vyvine,“ uvedla zástupkyně ředitele Marie Holčíková.

Poslední sběr papíru organizovali vloni na podzim také v Základní škole Větrná Uherské Hradiště. „Máme dostatek prostor, kde papír skladovat, proto budeme vyčkávat a ještě nevíme, jestli na jaro nějaký sběr vůbec budeme pořádat. Pokaždé vyhodnocujeme první tři místa ve sběru mezi jednotlivci i kolektivy a děti odměňujeme. Peníze, utržené za sběr, se potom vrací dětem, většinou se za ně kupuje materiál na vánoční či velikonoční dílny. Nedostatek prostor mají naopak v Základní škole Polešovice. „Papír jsme vloni přestali vozit do sběru, zbavujeme se ho přes obec pomocí kontejnerů. Lidé, kteří nám dříve papír nosili, se ptají, jestli a kdy další sběr bude,“ uvedla ředitelka Jiřina Martykánová.

Třídění papíru už vzdala také čtyřiadvacetiletá Simona Šnajdrová z Uherského Hradiště. „Noviny a časopisy vyhazuji do kontejneru na papír, běžné kancelářské papíry a lístečky na vzkazy ale dávám normálně do koše. Do sběrny bych s tím asi nešla. I s cestou to vyjde ještě dráž a klasické popelnice máme před domem,“ uvedla Šnajdrová.