„Žáci čtvrtého ročníku s učitelkami Gabrielou Kohoutkovou a Kateřinou Švecovou se vydali v areálu bývalého velehradského kláštera po stopách Cyrila a Metoděje, devět žáků druhého stupně s učitelkami Zdeňkou Sitovou a Marií Krauseovou strávili noc na zámku v Ořechově," informoval ředitel velehradské základní školy Radomír Válek.

Zatímco za odměnu vybraní žáci šesté až deváté třídy odjeli v pátek odpoledne do zámku v Ořechově, sedmnáct chlapců a děvčat čtvrtého ročníku i očekávalo se soumrakem u ohradní zdi před velehradskou bazilikou vzácného hosta. A dočkali se ho.

Před dvacátou hodinou jej v doprovodu Saši Chytové z Velehradu poctil svou návštěvou jeden z františkánů, který vzal na sebe podobu světce Gorazda, nástupce sv. Metoděje na moravském biskupském stolci.

Po krátkém rozhovoru s ním se pak kluci a holky vydali za tmy a nejrůznějších nástrah hledat citát sv. Cyrila Nahé jsou národy bez knih.

„V průběhu tohoto týdne si čtvrťáci přečetli několik kapitol z knihy Petra Piťhy Slyšte slovo a zpívejte píseň. Dnes dostali do školy vzkaz, že Metoděj byl po smrti svého bratra Cyrila uvězněn a ony ten jeho citát musejí jít hledat sami," okomentovala část Noci s Andersenem Saša Chytková.

Poté co žáci ve skriptoriu Stojanova gymnázia potřebné indicie k sestavení výroku Cyrila našli, zamířili do studnice moudrosti, kterou byla školní knihovna. Do ní si přinesli svou nejoblíbenější knihu, z níž četli, ale také o ní vyprávěli.

„Teprve pak zakreslili do mapy České republiky tituly jimi přečtených knih. Těmi vlastně naši republiku oblékli a náš národ tím pádem nebyl nahý," prozradila Chytková, jak se žákům čtvrté třídy podařilo naplnit citát sv. Cyrila.

Ačkoliv jsme za tmy musely přes různé překážky dojít přes část Velehradu a bývalou klášterní zahradu až do Stojanova gymnázia, v jeho sklepení ozářeném svíčkami najít potřebná písmena hlaholice a z nich sestavit hledaný vzkaz sv. Cyrila, moc se nám to líbilo," svěřila se salašská dvojčata Daňkova, Adélka a Nikolka.

Nadšením a spokojeností zářili i žáci druhého stupně, kteří se v sobotu dopoledne vraceli ze zámku v Ořechově.

„Manželka jeho majitele Alessandra Alagia, paní Jana, nás v pátek nejen zámkem provedla, sama nám připravila a naservírovala večeři. Po ní se děti olizovaly až za ušima. Prostě přijala nás, jako bychom byli její blízcí příbuzní," stručně okomentovala Noc s Andersenem velehradských školáků na ořechovském zámku učitelka Zdeňka Sitová.

Prozradila, že Kristýnka Macková z Modré, byla návštěvou na zámku tak unešená, že jí v průběhu večera řekla: „Paní učitelko, štípněte mě, abych se z toho krásného snu na zámku probrala."