Bavič Michal Kavalčík alias Ruda z Ostravy dnes dokáže na akci přitáhnout spoustu lidí. Já jsem se v Dolním Němčí osobně přesvědčila o tom, že Ruda z Ostravy je jen jedna z rolí Michala Kavalčíka, rozhodně bych jeho osobu 
s hranou povahou neztotožňovala.

Byl jste někdy dříve na Slovácku?

Myslím, že jsme tu byli s naší bandou Komici, s. r. o., to už je tak rok nebo dva.

Jste komik, všude od vás čekají legraci, nemáte toho někdy dost?

Je to těžké. Ale inspirace přichází, a to buď od přátel, nebo dnes hodně z internetu. Lidé mi sami často posílají vtipy a píší: „Rudo, toto by se ti mohlo hodit." Tím pádem na to nejsem sám. Většina historek a vtipů, které říkám v rádiu, je od lidí. Já je jen filtruju, občas předělávám nebo vymýšlím lepší pointu. Zaplať pánbůh za tyto zdroje.

O vaší image se toho už mnoho napsalo. Měl jste tento styl rád i před tím, než jste s ním vystoupil v X Faktoru?

Já jsem blbosti dělal furt. Akorát to bylo spíše na táborech, tam jsem večer bavil všechny 
u táboráku a pak postupem času v hospodě. Cesta k mojí současné podobě tam pomaličku vedla.

Takže jste bavič odmalička?

Já jsem s tím měl problémy už ve škole, dostával jsem často poznámky: Ruda vyrušuje v hodině, baví spolužáky.

Takže konzervatoř byla logickým krokem?

Ano, na druhém místě jsem měl průmyslovou školu, takže kdyby nevyšla „konzerva", byl bych dneska asi někde jinde. Vůbec si ale nedokážu představit, že bych šel tímto směrem. Pak ještě zbývala vysoká škola, ale naštěstí se to samo vyvinulo tak nějak správným směrem.

Mluvil jste i v soukromí ostravštinou, kterou se prezentujete na veřejnosti?

Moji rodiče bydlí v Českém Těšíně, takže umí i takzvaně ponašemu. Já umím třeba výborně polsky, ale to naše nářečí v okolí Jablunkova a Těšínska neumím. Nikdy jsem k tomu neinklinoval. Ostravštinu jsem pochytil na škole v Ostravě a tím, že jsem tam deset let žil. Jazyk, který používám, je taková Rudova ostravština, trošku si ji předělal.

Nedělá vám problémy skákat z ostravštiny do českého nářečí?

Ta role vyžaduje vždy rychlý střih. Spíš se mi stává, že v osobním životě občas použiju něco z Rudova slovníku, třeba ty cype, a známý na mě pak nechápavě kouká. Jinak s tím ale nemám problémy.

Vy jste vlastně dvě osoby v jedné. Na jednu stranu jste komik a na té druhé straně jste řadu let hrál v muzikálech…

Přiznám se, že jsem už v těch muzikálech trochu zlobil. Dostával jsem pokuty za to, že jsem vylepšoval některé obrazy a vnášel jsem tam „jakési fórečky". Když muzikály začínaly, hrálo se úterý až neděle, 
o víkendu vždy každý den dvakrát, takže jsem měl jen jeden den volna. Když hrajete každý den stejnou hru, snažíte se tam najít takové jemné fórečky, ne ani tak pro diváky jako spíš pro herce, aby nás to nenudilo.

Kde vás v současné době mohou lidé vidět 
v divadle?

Teď shodou okolností pouze v létě. Roli mi nabídli v několika divadlech, ale když zjistili, že vysílám každý den od dvanácti do čtrnácti hodin na rádiu a nemůžu s nimi zkoušet, ze spolupráce sešlo. Zájemci mě tak můžou vidět jen na Letních shakespearovských slavnostech. Už loni jsme s kolegy z Ostravy nastudovali hru Marné lásky snaha, se kterou letos vystoupíme v Praze, Brně a Ostravě, a přidáme novou Jak se vám líbí. Je to úžasná komedie, ve které budu zase hrát takového magora. Premiéra bude 21. července v Ostravě.

Máte nějakou vysněnou roli v divadle?

Chtěl bych si v divadle zahrát nějakého neskutečného hajzla, prostě totálně negativního chlapa, který vraždí. Zatím mi všichni dávali prince a takové ty hodné kluky a komedianty. Záporák se podle mě hraje ještě hůř než komediant. Když vyjdete na scénu, lidi čekají, že bude nějaká legrace, takže je musíte svým výkonem a herectvím přesvědčit, že umíte zahrát i jinou roli. To by pro mě byla výzva.

Ve vaší hudební produkci jsou snad samé parodie na již existující skladby, neláká vás vytvořit nějaký originál?

To je častý dotaz mých známých. Už jsem dostal nabídky na vydání desky, ale nějak to necítím. Hudební průmysl v Čechách je malý a jsou tu kvalitní kapely jako Chinaski nebo Kryštof. Kdybych vyrukoval s nějakou písničkou, tak by v tom musela být špetka humoru, abych posluchače nezklamal. Možná k tomu někdy dojde, ale mě pořád baví parodie, mám pořád hodně nápadů. Někdy je těžší udělat dobrou parodii než originál. Mě baví parodie, takže u toho asi zůstanu.

Zabrusme do soukromí, jaký je váš oblíbený nápoj?

Všichni vedou Rudu jako pivaře, ale já se musím přiznat, že jsem k němu nikdy moc vztah neměl. Navíc jak hodně cestuju a pracuju a do toho málo spím, dám si jedno dvě piva a hned usnu. Existuje dokonce i taková série fotek, kdy mě fanoušci fotí, když usnu. Ale poslední dva roky jsem přešel na bílé víno. V létě na festivalech mě osvěžilo jedině pivo nebo víno. Moje přítelkyně je navíc z Mikulova, což je vinařská oblast, její rodina má dokonce vinařství.

Související Šibřinky v Dolním Němčí moderoval Ruda z Ostravy