Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Francie mě okouzlila

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Poznávat krásy Burgundska se před dvěma lety vydal spisovatel, který má na svém kontě dvoudílnou biografii Jaromíra Jágra a pět turistických průvodců o různých regionech Francie, dvaačtyřicetiletý Jan Šmíd. Ten nyní působí jako zpravodaj Radiožurnálu v Paříži. Jeho nová kniha se jmenuje Obrázky z Burgundska.

23.11.2007
SDÍLEJ:

Jan Šmíd podepisoval knihu i v Portale v Uh. Hradišti.Foto: DENÍK/Martin Nevyjel

Čím vás Burgundsko nejvíce zaujalo?

Je to podle mě vůbec jeden z nejkrásnějších francouzských regionů. Mají tam znamenité víno, vynikající gastronomii a úchvatnou architekturu.

Publikaci jste psal dva roky. To je docela dlouhá doba…

Ano, je to dost oproti předchozím publikacím, které jsem vydal. Kniha Obrázky z Burgundska měla původně vyjít už vloni na jaře. Kvůli mé časově náročné práci se mi to však nějak nepovedlo. Předchozí knížky jsem psal tak, že jsem žil v Čechách a do Francie vždycky jezdil. Do Burgundska jsem to měl z Paříže blízko.

Knížka je doplněna vašimi autorskými fotografiemi…

Většinu snímků jsem fotil já. Titulní fotografie je však od místního profesionálního fotografa. Viděl jsem jeho snímky a moc se mi líbily. Proto jsem jel za ním a o tenhle jej požádal. A v knize je ještě několik fotografií, které jsem nefotil já, protože na nich jsem.

Jakým čtenářům byste Obrázky z Burgundska doporučil?

Snažil jsem se do knížky dostat můj osobitý pohled na jeden z nejbohatších francouzských regionů. Kniha podle mě zaujme nejen ty, kteří se do Burgundska chystají či v něm už byli, ale všechny, kteří se chtějí na pozadí nejrůznějších příběhů dozvědět více nejen o zajímavých místech, ale také o životním stylu nebo třeba o místní kuchyni.

Je podle vás Burgundsko ideálním místem pro dovolenou?

Mnoho lidí, co vím, tam na dovolenou jezdí. Tráví ji tak, že si půjčí loď, na které projíždí různé tamní kanály, a třeba se učí loď řídit. Nazval bych to aktivním odpočinkem.

Jaká oblast láká vás? Ať už jako místo pro dovolenou nebo téma k další knize…

Zatím mě hodně drží práce v Paříži. Ale hodně mě zajímá oblast Bordeaux a Champagne. To jsou takové dva regiony, nad kterými uvažuji. Ještě letos bych se chtěl aspoň na týden podívat do Bordeaux. Francie mě zkrátka úplně okouzlila. Oblíbil jsem si ji hlavně kvůli jejich literatuře, která je mi sympatická svou nadřazeností.

Jaké země máte ještě rád?

Moc se mi líbí Itálie, především oblast Toskánska nebo Sicílie. Také jsem dost poznal Ameriku, ve které jsem žil sedm let.

Jak jste se vůbec dostal k psaní?

To mě lákalo už od dětství. Tehdy jsem tajně toužil stát se v dospělosti spisovatelem. Ve škole se mi také dost dařily slohové práce. Svou první knížku o Jaromíru Jágrovi jsem pak napsal ve třiceti letech.

 

23.11.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Trenér 1. FC Slovácko Michal Kordula (vpravo).

Slovácko trápí produktivita. Problém chce vyřešit na Dukle

Ilustrační foto.

Měli zpronevěřit evropské dotace, za to můžou dostat i tři roky vězení

Představujeme prvňáčky ze Základní školy v Hradčovicích

Ojedinělý seriál Deníku Naši Prvňáci pokračuje dalším dílem.

Při Ovarové serenádě nebyla nouze dobroty z pašíků

FOTOGALERIE / Areálem Madis relaxačního centra ve staroměstské Kosmově ulici se v sobotu odpoledne mísily vůně zabijačkových dobrot. Při 12. ročníku Ovarové serenády si měli návštěvníci na čem pošmáknout.

Jan Juroška: Výsledkově se nám nedaří. Věřím, že se odrazíme na Dukle

Trochu netradičně, už zítra, hraje Slovácko další ligový zápas. Prohru z Brna může napravit v předehrávce 11. kola na pražské Julisce. Právě z Dukly Praha přišel v létě do Uherského Hradiště fotbalový univerzál Jan Juroška.

V Kudlovicích ochutnávali domácí štrúdly a likéry

Především k setkání, pobavení, prohloubení sousedských a mezilidských vztahů uspořádala v sobotu kudlovická organizace Českého svazu zahrádkářů II. ročník Koštu domácích likérů a štrúdlů.  

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení