SLEPIČÍ NUDLOVÁ POLÉVKA

Suroviny: dva litry vody, jedna slepice, zelenina (mrkev, celer, petržel, jeden lusk papriky), sůl, domácí nudle.

Postup: Slepici očistíme a opereme. Zalijeme studenou vodou, dáme očištěnou zeleninu a vaříme na mírném ohni dvě až tři hodiny. Když je maso měkké, polévku ocedíme a dochutíme. Domácí nudle vaříme zvlášť a pak do polévky vložíme. Kdo má rád, dá si i nakrájenou vařenou zeleninu.

OMÁČKA K VAŘENÝM SLEPICÍM

Jemně nakrájíme jednu cibuli, osmahneme do růžova na sádle nebo na másle, přidáme trošku sladké papriky, trošku rajského protlaku, jeden stroužek utřeného česneku a zalijeme vývarem z vařených slepic. Tento základ zahustíme zásmažkou z másla a hladké mouky. Přidáme mléko a za občasného míchání zvolna vaříme. Pak přidáme smetanu, mírně povaříme a dochutíme. Na závěr přidáme úhledně nakrájené kousky masa z vařených slepic.

PEČENÁ BUCHTA K OMÁČKÁM

Suroviny: půl kila hladké mouky, jedna polévková lžíce cukru, čtyři dkg droždí, špetka soli, jedno vejce, deset dkg sádla nebo tuku, mléko dle potřeby.

Postup: Do misky přesejeme mouku, uděláme dolík, dáme teplé mléko, droždí a cukr. Zamícháme a necháme vzejít, přidáme vejce, sádlo, sůl a mléko a vypracujeme vláčné těsto, které necháme v teple vykynout. Z těsta pak vykrajujeme malé bochánky nebo větší buchtu. Dáme na vymazaný plech a upečeme. Buchta se pak k omáčce láme.

SEKANÁ S POHANKOU

Suroviny: půl kila mletého masa (může být napůl vepřové s hovězím), jedna velká syrová cibule, tři stroužky česneku, sůl, pepř, drcený kmín a majoránka, deset dkg uzené slaniny, deset dkg uvařené loupané pohanky, tři vejce, trocha vody, jedna vepřová blána (bránice).

Postup: Nejdříve si uvaříme pohanku a necháme ji vychladnout. Do misky dáme čerstvě umleté maso, jemně nakrájenou syrovou cibulku, utřený česnek, sůl, pepř, kmín, majoránku, vejce, asi půl hrníčku studené vody, studenou pohanku a na kostečky nakrájenou slaninu. Vše dobře zpracujeme. Hmota bude řidší. Pak vytvoříme úhledný váleček, který zabalíme do vepřové blány. Pečeme při teplotě asi sto osmdesát stupňů Celsia asi tři čtvrtě hodiny. Během pečení podléváme sekanou vodou. Podáváme s červeným zelím nebo i s jablečným křenem.

PATENTY BEZ VAJEC

Postup: Deset až patnáct vařených brambor ve slupce nastrouháme na vál, uděláme dolík, přidáme pět až šest lžic mléka s jednou kávovou lžičkou cukru a kousek kvasnic. Uděláme kvásek, který necháme vzejít. Pak špetkou soli osolíme, přidáme hladkou mouku podle potřeby tak, aby vypracované těsto bylo hustší. Z těsta tvarujeme kuličky, které pak na hodně pomoučeném vále vyválíme na asi půl centimetru silné placky, které pak pečeme na plotně sporáku nebo na litinovém kolečku na plynu. Pečeme postupně po obou stranách. Upečené klademe na sebe na hromádku. Pak postupně mastíme, mažeme povidly, sypeme mákem a srolujeme.

MAKOVÁ BUCHTA

Suroviny: třicet pět dkg polohrubé mouky, dvacet dkg mletého máku, prášek do pečiva, půl kávové lžičky skořice, citronová kůra, jedna vrchovatá polévková lžíce nastrouhané čokolády, dvacet dkg mletého cukru, tři dcl mléka, pět polévkových lžic rozpuštěného másla nebo oleje, dvě vejce.
Postup: Mouku, umletý mák, prášek do pečiva, skořici, citronovou kůru a čokoládu smícháme v míse. Rozšleháme žloutky s máslem a cukrem a postupně přiléváme vlažné mléko. Pak vlejeme do moučné směsi a vše důkladně promícháme. Nakonec těsto zlehčíme tuhým sněhem ušlehaným ze dvou bílků. Vlijeme do vymaštěného a strouhankou vysypaného plechu nebo bábovkové formy. Pečeme na sto osmdesát stupňů Celsia. Hotovou buchtu můžeme polít citronovou polevou.