Radku, máte za sebou utkání s Libercem. Po Budějovicích a Hradci jste opět podali velmi dobrý výkon, dohromady se váš bodový účet ale rozrostl o pouhé dva body. Jak jste vidět duel na severu Čech?

Po utkání jsme všichni věděli, jak to bylo, všichni jsme z toho měli stejný pocit. Jak už se mnohokrát řeklo, tak jsme, slušně řečeno, projeli první poločas. Na konci bylo v našich silách vyrovnat, ale zase je nutno přiznat, že Liberec byl o ten malý krůček lepší.

V letošní sezoně jste s Janem Trousilem vytvořili stabilní stoperskou dvojici. V současné době, kdy jsou krajní obránci zranění nebo vykartovaní, se nabízí možnost, že byste se mohl opět objevit na kraji obrany. Kde se vy osobně cítíte lépe?

Určitě na stoperu. Jsem na tu pozici zvyklý. V minulé sezoně jsem v několika utkáních zaskočil na krajním bekovi, kde mi to nijak nevadí, a byl jsem rád, že mě trenér nasadil a že hraju. Ale na stoperu se cítím líp. Bavili jsme se o této variantě i před tímto utkání, ale trenér ji nakonec nevyužil.

Váš bratr působí v Brně, které se pohybuje ve stejných patrech tabulky jako Slovácko. Probíhá nějaké hecování?

Tady na ten způsob ne. Spíše fandíme jeden druhému. Snad s výjimkou utkání, kdy hrajeme proti sobě. Tam si hledíme každý sám sebe, ale není to žádné extrémní špičkování. Když se potkáme tak něco prohodíme, ale je to v normálních mezích.

Pocházíte z Vysočiny. Vy hrajete za Slovácko, bratr v Brně, v lize je i Jihlava. Komu fandí vaše rodina a kamarádi?

Doma to máme směřované spíše k Brnu a na Hradišťsko než směrem k Jihlavě (smích). Brácha tam sice byl snad půl roku na hostování, rodina ale fandí klubům, za které hrajeme. Ostatní ať si vyberou. Jestli chtějí v sobotu fandit Jihlavě, tak ať jí fandí, to je jejich věc.

Díky poháru jste měl možnost vrátit se do Třebíče, kde jste ve svých začátcích působil. Vybavily se vám nějaké vzpomínky?

Určitě. Vzpomínky byly. Věděl jsem, že podle losu na Třebíč můžeme narazit. Podle toho, jak se to nakonec vyvíjelo, jsem Třebíči fandil, aby se jí to podařilo a my se potkali. Byl jsem za to, že se to nakonec podařilo, samozřejmě rád. Byl jsem taky rád, že jsme tam i vyhráli a připravili si dobrou výchozí pozici do odvety. Věřím, že ji v poklidu zvládneme, pak budu úplně spokojený.

Začalo chladné počasí, déšť a nepříliš příznivé podmínky pro fotbal. Jak to jako hráč vnímáte?

Nejhorší je vítr. Když začne foukat v jakémkoli počasí, tak je to špatně. Jinak jakmile se člověk zahřeje a má myšlenky jen na zápas, tak už nepřemýšlí, jestli prší nebo je zima. Dostanu se do zápasového zatížení a ostatní věci jdou stranou. Samozřejmě to vnímám, ale není to nic, na co bych se měl vymlouvat.

Teď vás čeká Jihlava. V čem je silná a co od ní můžete očekávat?

Jihlavu vnímám jako kompaktní a bojovné mužstvo. Umí dobře zaútočit, což dokazuje počet vstřelených branek. Na druhou stranu jich ovšem také dost dostali.

Co by tedy na Jihlavu mohlo platit?

Nenechat se ukolíbat jejich hrou. Být pořád ve střehu, protože oni jsou schopní zaútočit s podporou více hráčů. Platit bude důraz každého hráče na svém postu, abychom je herně předčili. To je jediný klíč k výhře.

Oba týmy mají shodně šestnáct bodů. Vítězství může pomoci k odpoutání se a upevnění pozice v horní polovině tabulky…

Každopádně. Nám se herně podařily tři zápasy po sobě, ale bodově to bylo slabé, takže ze zápasu s Jihlavou potřebujeme za každou cenu tři body.

Očima Svatopluka Habance

Trenér 1. FC Slovácko Svatopluk Habanec. Snad diváci uvidí víc branek

„Jihlava je tak trochu nevyzpytatelný soupeř, který má dost divoké a překvapivé výsledky. Mají v mužstvu velké množství rychlostních hráčů, na které se budeme muset nachystat. Mají sice mimo hru Tecla s Kolouškem, ale i tak si budeme muset dát pozor na celý mančaft, který hraje jako tým."

Jihlava bez nejlepšího střelce

Očekávám, že pan Komňacký bude své mužstvo nabádat, aby hráli takový fotbal, jaký předváděli doteď. A to i přesto, že se tým bude muset obejít bez svého nejlepšího střelce. To znamená hrát dobrý, pro oko diváka atraktivní fotbal s nasazením. My musíme udělat všechno pro to, abychom utkání s Jihlavou zvládli a to jak herně, tak i výsledkově. Snad jsme si tu smůlu v koncovce vybrali v posledním domácím zápase a diváci uvidí i více branek."

Vrací se Kuncl s Valentou

„Nám pro toto utkání bude chybět Petr Reinberk, který je mimo hru kvůli vyloučení. Naopak se nám do sestavy vrací Martin Kuncl, který v Liberci stál pro čtyři žluté karty. Stejné je to u Jirky Valenty. Teď samozřejmě hledáme ideální složení všech řad, abychom byli na Jihlavu co nejlépe připraveni."