„Trenérem zůstává Miroslav Soukup. Post jsme chtěli obsadit v rámci klubu, takže jsme s nikým jiným ani nejednali," oznámil na tiskové konferenci ředitel klubu Vladimír Krejčí.

Trenér Soukup zůstal šéfem sportovního úseku, odpadla mu pouze pozice šéftrenéra mládeže. Vhodného kandidáta na tuto funkci zatím vedení klubu usilovně hledalo.

V hráčském kádru došlo k poměrně velkému zemětřesení. Staronový kouč už pro příští ročník nepočítal s trojicí hráčů, které klub umístil na transfer listinu: René Formánkem, Tomášem Randou a Alešem Chmelíčkem. Další čtyři fotbalisté Lukáš Zelenka, Tomáš Abrahám, gólman Petr Vašek a Brazilec Cleber sice nastoupili do přípravy, ale hledali si nové angažmá. Nejvíce vzruchu bylo kolem odstavení Lukáše Zelenky. „Je to specifický hráč a v závěru ligy dokázal, že se umí namotivovat, ale jeho výkony nebyly adekvátní jeho jménu. Musíme si hráče vyhodnotit za celou sezonu a ne za jedno utkání," vysvětloval nezájem o služby blonďatého záložníka trenér Soukup.

Osm odchovanců 
v ligovém dresu

Stabilizovat mužstvo v první lize, hrát atraktivně pro diváky, čerpat hráče z regionu a vybojovat více bodů z venkovních zápasů. Takto se daly ve stručnosti shrnout cíle klubu před novým ligovým ročníkem.

Slovácku se v prvním kole povedl start z říše snů. V nádherném představení rozprášili svěřenci Miroslava Soukupa silné a bohaté Teplice jednoznačně 3:0. Skvělý start kopíroval celou první polovinu soutěže. Mužstvo se v průběhu podzimu drželo uprostřed tabulky a po desátém kole figurovalo dokonce na pátém místě. V podzimním účtování skončilo mužstvo na deváté příčce nezvykle vyrovnané tabulky se ziskem dvaceti bodů. Miroslav Soukup 
i přesto varoval před uspokojením. „Všichni od osmého místa dolů hrají o záchranu. Naše hra došla k dalšímu zkvalitnění, přibylo víc šancí, víc zakončení. Naše výkony se vyrovnávají také na hřištích soupeřů," prohlásil.

Kaňkou na podzimních výkonech byl kolaps v prvním kole poháru, ve kterém svěřenci Miroslav Soukupa vypadli v třetiligové Břeclavi, čtyřzápasová šňůra bez bodů a hlavně debakl 0:7 v Brně.

Jarní část ligy už nebyla pro Slovácko tak úspěšná, jak si vedení klubu představovalo. Celkově však byl oproti minulému ročníku znatelný herní a hlavně výsledkový posun. Konečná bilance zněla: dvanáctá příčka se ziskem jednatřiceti bodů. Klub se také mohl pochlubit skvělou prací fotbalové akademie. Na ligové trávníky vyběhlo v průběhu ročníku osm odchovanců Slovácka.

Po sezoně bylo nezvykle rušno také v zákulisí. Klub neprodloužil smlouvu dvěma zkušeným fotbalistům – Aleši Urbánkovi a Petru Švancarovi, který byl po dobu svého působení dvakrát nejlepším střelcem týmu. Rozruch kolem odchodu miláčka tribun vysvětloval sám majitel Zdeněk Zemek následovně: „Mnozí fanoušci vidí v odchodu Petra Švancary zásadní problém Slovácka. Tak to ale není. Po vzájemném vyhodnocení jeho působení jsme se prostě rozhodli mu neprodloužit smlouvu. Jakékoliv rozebírání důvodů by nebylo vůči klubu 
ani Švancarovi solidní."

Filipko nejlepším gólmanem ligy

Sezonu jako úspěšnou zhodnotil i ředitel klubu Vladimír Krejčí. „Daří se nám naplňovat dlouhodobou koncepci. Áčko prokazuje vzestupnou tendenci výkonů 
a dobré výsledky jsou ve všech mládežnických kategoriích. 
V uplynulé sezoně jsme dosáhli nejlepšího výsledku za posledních pět let," zdůraznil Krejčí.

Solidní výkony a výsledky Slovácka se promítly také do různých anket a hodnocení. Gólman Miroslav Filipko se stal nejlepším brankářem sezony. Diváci Slovácka si odnesli ocenění v anketě Radiožurnálu pro nejlepší ligové fanoušky.

Postupné naplňování koncepce klubu

Základní parametry a dlouhodobou vizi klubu nastavil ředitel Vladimír Krejčí po svém příchodu do Slovácka. Vycházel ze svých zkušeností a poznatků za dobu svého působení v profesionálním fotbale a z pohledu na fotbal 
v Uherském Hradišti. „Je to taková klubová ústava. V jednotlivých postupech dochází 
v průběhu doby k drobným úpravám, které souvisí s novými poznatky a vývojem, ale jinak je to materiál, který má dlouhodobý charakter. V této souvislosti je dobré zdůraznit, že v rámci naplnění krátkodobého cíle může docházet k určitým rozdílům oproti dlouhodobé koncepci, ale to je naprosto normální. Uvedu příklad. Pokud bychom zahájili první ročník Gambrinus ligy s převážnou většinou našich mladých talentů, asi bychom se brzy poroučeli a o dlouhodobých cílech bychom si mohli nechat jenom zdát," vysvětloval Krejčí a dodal, že ne všechno se dá stihnout během jednoho ligového ročníku. „Je potřeba si uvědomit, že nelze všechno změnit za týden nebo za měsíc. Ve fotbale je to často dlouhodobý proces, než se vám podaří dojít cíle. Tento proces přirozeně doprovází chyby, ale je důležité důsledně držet směr, který si vytyčíte," vysvětloval strategii ředitel klubu.

Soukup: Museli jsme vytvořit jasný scénář

Trenér a sportovní ředitel Miroslav Soukup vysvětluje, co vlastně v praxi znamená držet se klubové koncepce a strategie. „Museli jsme vytvořit jasný scénář, jakým způsobem se budeme prezentovat, aby v tom nebyl, slušně řečeno, nějaký sportovní chaos. 
V první řadě jsem nechtěl, aby trenéři jednotlivých týmů nehráli systémem, který se líbí jim. Pro příklad uvedu, že některá mužstva hrála na dva útočníky a některá na tři. Sjednotili jsme herní rozestavení. Chci, aby všechna mužstva hrála stejným systémem. Při přechodu do vyšší kategorie to mají hráči daleko jednoduší."

Ne všichni trenéři mládežnických mužstev byli naladění na stejnou vlnu, kterou chtělo vedení klubu u mládežnických týmů prezentovat. „Ten proces nebyl jednoduchý a ne všem se naše filozofie líbila. Byli jsme nuceni udělat kádrové změny, někteří trenéři museli odejít. Postupem času se vytvořil tým trenérů, kteří jsou naladění na podobnou notu a vnímají svoji práci pozitivně. Nechci to přechválit, ale určitá stabilita tady je. Pravidelně se scházíme, diskutujeme o způsobu hry, obsazování a doplňování hráčů. Tady se udělal kus práce a rozhodně v tom chceme pokračovat," říká trenér 
a sportovní ředitel klubu Miroslav Soukup.

Během podzimu přišel do fotbalové akademie nový šéf. Slovácko angažovalo tehdy osmadvacetiletého Zdeňka Botka, který do té doby trénoval mládežnické celky 
v olomoucké Sigmě. Z klasické trenérské práce přesedlal na manažerský post. Staral se o chod celého mládežnického fotbalu Slovácka. „Mám za úkol, aby přestupy z jednotlivých kategorií byly plynulé. Dohlížím, aby týmy pracovaly a hrály, jak mají. Jsem taková prodloužená ruka trenéra Soukupa. Starám se o to, aby akademie běžela podle jeho představ a produkovala co nejvíce hráčů, kteří by obstáli v lize," přibližuje svoje úkoly rodák z blízkého Hluku.

1. FC Slovácko – 1. liga 2010/2011

Konečné umístění: 12. místo
Celková bilance: 30 zápasů 8 – 7 – 15, skóre 27:43, 31 bodů
Domácí statistika: 15 zápasů 5 – 4 – 6, skóre 18:17, 19 bodů
Venkovní statistika: 15 zápasů 3 – 3 – 9, skóre 9:26, 12 bodů
Nejvíc branek za Slovácko: 7 – Švancara
Čistá konta: 9 (7x Filipko, 2x Matalyha)
Trenér: Miroslav Soukup (1.-30. kolo)
Největší návštěva na Slovácku: 8 121 – 13. listopadu 2010 (Slovácko – Sparta Praha 0:2)
Průměrná návštěvnost doma: 5 597, celkem přišlo 83 956 diváků
Největší návštěva venku: 7 101 – 24. srpna 2010 (Sparta Praha – Slovácko 2:1)
Průměrná návštěvnost venku: 3 966, celkem přišlo 58 576 diváků
První zápas doma: 1. kolo 17. 7. 2010 Slovácko –Teplice 3:0 (Švancara 2, Kuncl)
Nejvyšší výhra: 3:0 nad Slavií Praha a Teplicemi (obě doma)
Nejvyšší prohra: 0:7 se Zbrojovkou Brno (venku)

ZAJÍMAVOSTI SOUTĚŽNÍHO ROČNÍKU

Slovácko nasadilo v průběhu soutěže celkem čtyři brankáře. Nejvíce zápasů odchytal Filipko – 26. Matalyha s Hečou odchytali po dvou duelech a Fryšták pouhých 60 minut v Brně, když nahradil vyloučeného Filipka.
Nejvíce zápasů odehrál Radek Mezlík – 29, ve všech nastoupil v základní sestavě a nikdy nebyl střídaný.
V průběhu soutěže se Slovácko nikdy nedostalo na sestupovou příčku, ale čtyřikrát bylo na 13. pozici. Nejlépe na tom bylo po úvodním kole, kdy se vyhouplo na čelo tabulky a také po 3. zápase bylo na krásném 2. místě.
Slovácko zahrávalo celkem pět pokutových kopů. Ke čtyřem se postavil Švancara a třikrát byl úspěšný, proti Liberci v 85. minutě za stavu 0:1 přestřelil. Neúspěšným exekutorem byl v domácím utkání Jiří Valenta proti pražské Spartě.
Proti Slovácku se zahrával pokutový kop 7x. Ve třech případech byl soupeř neúspěšný. Dvakrát dobře zasáhl Filipko (doma s Ústím a Plzní) 
a jednou Štajner přestřelil (v Liberci).
Při nejdelší sérii bez výhry se Slovácko dostalo na číslo sedm (s bilancí 0 – 4 – 3, 4:10), nejdelší sérií bez vstřelené branky Slovácka bylo 321 minut v období od 2. 10. do 7. 11. 2010. Během celé soutěže nedokázalo Slovácko vstřelit jediný gól ve 14 zápasech.
Sérii bez prohry se podařilo Slovácku dvakrát natáhnout na tři duely.
Slovácko vyhrálo třikrát na půdě soupeře. Vždy se jednalo o historicky první vítězství, a to v Příbrami, Mladé Boleslavi a v Olomouci. Naopak modrobílí utrpěli historicky nejvyšší prohru v Brně s domácí Zbrojovkou 0:7.
Slovácko mělo v celé soutěži celkem pět vyloučených hráčů, což byl 
s Příbramí nejvyšší počet ze všech klubů.
Slovácko slavilo záchranu na Svátek práce 1. 5. 2011 v Olomouci, kde překvapivě zdolalo místní Sigmu 2:0.

Reprezentace v Hradišti

S příchodem nového majitele Zdeňka Zemka se podařilo vedení Slovácka dostat poprvé v historii klubu do Uherského Hradiště kvalifikační zápas na mistrovství světa. Česká seniorská reprezentace v čele s Tomášem Rosickým se utkala se San Marinem. Další zápasy odehráli na stadionu Miroslava Valenty reprezentační fotbalisté do 21 let. V kvalifikaci nebo přípravě se střetli s Ukrajinou, Arménii, nastoupili proti Finsku nebo v modelovém utkání proti domácímu Slovácku.

„Po loučení Pavla Nedvěda s kariérou v roce 2006 na našem stadionu se na dlouhou dobu přerušily vazby na Českomoravský fotbalový svaz. Chyběly kontakty, seriozní prostředí, osobní vztahy. To se nám postupně podařilo změnit. Nový vítr ve fotbale v Uherském Hradišti vnímala celá republika. Udělení takových akcí, jako jsou starty reprezentačních mužstev, to je výsledek nejen dobré infrastruktury stadionu, ale především dobrého lobbingu a prokázaných schopností pořádajícího klubu. Což se nám podařilo," vysvětluje ředitel Vladimír Krejčí. Jedním dechem ale dodává, že do budoucna by mohl region zápasy reprezentace ztratit. „Pro udržení této pozice je nezbytné, aby majitel stadionu, kterým je město Uherské Hradiště, naplno zahájilo kroky k postupné dostavbě a rekonstrukci. Už dnes nevyhovuje nejen mezinárodním kritériím, ale i novým parametrům projektu svazu Stadiony 2012. Pokud se k tomu majitel nepostaví čelem, do budoucna bychom mohli mezinárodní utkání dříve nebo později ztratit. Je potřeba si uvědomit, že stavba stadionu byla dokončena před osmi lety. Od té doby se změnily nároky na bezpečnost a organizaci. V neposlední řadě by si fanoušek jistě zasloužil lepší sociální podmínky, tady mluvím 
o toaletách a občerstvení," upozorňuje Krejčí. 

Autor: Stanislav Dufka