„Mezi městem Uherský Brod a Ředitelstvím silnic Zlínského kraje (ŘSZK) je podepsaná smlouva o společném postupu prací. Jejich harmonogram je uveden od dubna 2013 do 30. června 2013. Práce budou prováděny postupně na jednotlivých větvích okružní křižovatky, to znamená, že bude uzavřena pro silniční provoz vždy jedna ze tří částí od Luhačovic, Teska a od pivovaru," informoval ředitel ŘSZK Bronislav Malý. K úplné uzávěře má ale dojít podle brodského starosty Patrika Kunčara jen při pokládce živičných vrstev, a to maximálně na jeden týden. „Tehdy trasa pro osobní a autobusovou dopravu pro směr na Luhačovice povede přes sídliště Vinohrady ulicí Obchodní a Hlavní. Trasa pro nákladní dopravu pro směr na Luhačovice bude směrována na Prakšice, Velký Ořechov, Doubravy a Biskupice," doplnil starosta.

Průměr kruhového objezdu by měl mít 31 metrů, což je kompromis mezi projekčně ŘSZK prosazovanými 32 metry a záměrem města, které kvůli minimalizování záborů počítalo s průměrem 28 metrů. „Výsledné řešení splňuje příslušné technické normy, nejedná se o atypický rozměr nebo tvar," poznamenal Bronislav Malý.

Stavbu chtělo město zahájit už letos, ale zbrzdila je novela zákona o veřejných zakázkách, platná od 1. dubna 2012. „Ta výrazně prodlužuje zadávací lhůty a následná několikaměsíční absence prováděcích právních předpisů způsobily takové zpoždění, že stihnout realizaci v letošním roce je nereálné," doplnil Patrik Kunčar.

Průtahy vadily také kraji. „Déle trvající provizorium by nebylo dobrou vizitkou města ani kraje, oceňuji proto, že došlo k jednoznačné dohodě mezi krajem a městem na společném postupu při realizaci této stavby," doplnil statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje Libor Lukáš. Oprava křižovatky si vyžádá náklady převyšující 12 milionů korun. Zlínský kraj má za 7 milionů vybudovat samotné těleso komunikace, město Uherský Brod pak navazující infrastrukturu pro pěší v hodnotě 5 milionů korun.

Co vyroste kolem

* Přístupová komunikace k rodinným domům včetně sjezdů

* Úprava chodníku v areálu pivovaru

* Opěrná zeď a oplocení včetně oplocení na horní hraně opěrné zdi

* Přeložka veřejného osvětlení

* Přeložka sdělovacího kabelu

* Přeložka STL plynovodu

* Úprava vedení stávajícího vodovodu

* Terénní a sadové úpravy

Dvě otázky pro starostu Uherského Brodu

Starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar.Tři roky trvalo, než došlo k rozhodnutí o výstavbě kruhové křižovatky u pivovaru v Uherském Brodě, co všechno takto dlouhodobý prostoj způsobilo?

V první fázi bylo nutné dohodnout se na konečné podobě okružní křižovatky a na společném postupu s vlastníkem komunikace, kterým je Zlínský kraj ŘSZK. Následovala samotná příprava stavby, majetkoprávní vypořádání dotčených pozemků a samozřejmě hledání finančních prostředků na straně obou investorů. Počítali jsme s realizací v letošním roce. Bohužel novela zákona o veřejných zakázkách, platná od 1. dubna 2012, výrazně prodlužuje zadávací lhůty a následná několikaměsíční absence prováděcích právních předpisů způsobily takové zpoždění, že stihnout realizaci v letošním roce je nereálné.

Zkušební provoz na improvizovaném kruhovém objezdu potvrdil, že tento typ řešení křižovatky je pro ni optimální, jaké tedy budou parametry toho definitivního kruhového objezdu? Bude se nějak lišit od současné improvizované varianty?

Charakter napojení zůstává zachován, mění se ze stávající provizorní okružní křižovatky s průměrem 26 metrů na křižovatku okružní s průměrem 31 metrů. Realizací stavby bude zajištěna vyšší bezpečnost silničního provozu a zvýšení komfortu řidičů při průjezdu křižovatkou. Součástí realizace stavby je vybudování chodníků, přístupové komunikace k rodinným domům, opěrné zdi s oplocením a také přeložení tras dotčených inženýrských sítí.