Osobně se cítil za tragédii zodpovědný. V pocitu provinění jej navíc utvrzovaly anonymní telefonáty, jež mu vinu na události neomaleně připisovaly, aniž by bylo něco podobného odbornými posudky prokázáno.

„Přístavbu povolil na základě výpočtů statik. Po této stránce se prokázalo, že bylo vše v pořádku," řekl soudní znalec A. Fiala z Brna.

.(Přehledně 30. výročí tragédie v MESITu - klik na obrázek vlevo)

O tomto dobrozdání se však projektant nikdy nedověděl. „Znali jsme se dlouhá léta. Obrovský rozsah tragédie na něj strašlivě dolehl. Obviňoval se, že snad statiku špatně vypočítal. Psychicky tragédii asi neusnesl z toho lidského hlediska," nechal se slyšet Pavel Šupka.

Několik dnů po událostech nepřišel projektant do práce. Ani jeho rodina o něm nic nevěděla. Až těsně po jeho zmizení byl zveřejněn odborný posudek: statika byla vypočítána správně!

Rodina i známí marně pátrali po zmizelém projektantovi, který se skrýval na Slovensku. Nepomohla ani hledací akce, která se rozběhla poté, co byl objeven jeho dopis na rozloučenou. Pod tíhou sebeobviňování si vzal totiž dobrovolně život. Byla zcela zbytečná, nesmyslná smrt. „V našich vzpomínkách zůstal Bob skvělým člověkem a vynikajícím odborníkem," posteskl si Pavel Šupka.

Čest památce všech obětí - Josef Bilavčík, Helena Burdová, Miroslav Dodok, František Dufka, Marie Flekačová, Pavel Hollý, František Hrabec, Jindřich Krejčiřík, Milan Masařík, Milan Matoušek, Jaroslav Mikel, Jan Němec, Jiří Patka, Anna Pavlišová, Vlastimil Šipka, Miroslav Šmíd, Antonín Šupka, Pavel Talák

• Česká televize natočila o tragédii v Mesitu jeden z dílů dokumentu Osudové okamžiky. Zájemci ho najdou na serveru www.youtube.cz pod názvem Mařatice 1984.

(Převzato ze Zlínských novin)