Teploty začátkem příštího týdne dosáhnou extrémů. Očekávaná teplotní houpačka „dá zabrat“ především kardiakům. Už dnes 13. 7. by nad Moravu měl plynout velmi teplý vzduch od jihu a zapršet by mělo jen občas.

„V sobotu 14. 7. už by mělo být polojasno a prakticky bez srážek. V pondělí 16. 7. až středu 18. 7. by mohly teploty vyrůst na dvaatřicet až pětatřicet stupňů. Tato teplejší epizoda by poté mohla skončit dalšími dešti, které by teploty mohly vrátit na hladinu šestadvaceti stupňů,“ potvrdil Hradil.

Na zlepšení současného počasí se už těší například provozovatelé letních kin. „My sice nepromítáme každý den, ale jen jednou za čtrnáct dnů vždy v pátek, ale počasí je důležitý faktor. Když bude pršet, tak do letního kina nikdo nepůjde. Snad se to už zlomí,“ doufá David Huspenina z hradišťských městských kin.

Chladné a deštivé počasí nepotěšilo ani ty, kteří si na první červencové týdny naplánovali dovolenou. „Nebylo tady moc hezky a mysleli jsme si, že to bude ve Švýcarsku lepší. Ale i tam hrozně pršelo a byla zima. Přešli jsme proto raději do Itálie. Tam bylo najednou přímo tropické horko,“ vykreslila své zážitky Markéta Slováčková z Uherského Hradiště.

Chladnější počasí si ale pochvalují ti, kteří se živí agroturistikou. „Svědčí to především koním, na kterých lidé jezdí. Neotravují je mouchy a horko. Navíc jsou u nás tábory nasmlouvané dopředu, takže lidé stejně přijedou,“ řekl Antonín Nevřiva, který provozuje jednu z agrofarem. Jeho slova potvrzuje i Hana Svrčinová z Jezdecké stáje Bzenec. „Na jaře se zima samozřejmě projeví a úbytek lidí je citelný. V létě je to ale jiné. Žádné problémy nejsou,“ řekla Svrčinová.

Výrazné skoky teplot nejsou výjimečné

Milan Šálek je vedoucím předpovědního pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu v Brně. Chladné počátky nejsou podle něj nic, nad čím by směl člověk kroutit hlavou.

Jsou současné teplotní výkyvy nějak extrémní?

Vůbec ne. Počasí je proměnlivá a nestálá věc a není nijak výjimečné, že během dvou dnů se teploty zhoupnou třeba o takových sedm nebo osm stupňů.

Co kolísání teplot způsobuje?

Na počátku léta častokrát doznívá takové „medardovské“ počasí. Do Evropy často proudí studený vzduch od západu z Atlantického oceánu. Střídání teplých a studených front je v současnosti rychlé.

Dá se s nějakou přesností odhadnout vývoj počasí pro zbytek léta?

Spolehlivě dokážeme vývoj počasí předpovědět s poměrně slušnou přesností na pět až sedm dnů. Cokoliv dalšího už by bylo nepodložené hádání. Takže ptát se, jak bude třeba v srpnu, je zbytečné, to nikdo nedokáže odhadnout.