Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Po jídle z hradní kuchyně se jen zaprášilo, chutnal i zákusek s hrachu

Buchlov - „Studniční voda byla takzvaně mrtvá, protože do ní lidé házeli mrtvoly zvířat a odpadky, ale existovala i živá, a to v potoce, který tehdy nemělo co znečistit," začíná speciální prohlídku hradu Buchlov průvodce.

14.9.2013 AKTUALIZOVÁNO 16.9.2013
SDÍLEJ:

Dvě hodiny před oficiálním koncem akce už nebylo co jístFoto: DENÍK/Blanka Malušová

Stovky lidí tam v sobotu dorazily nejen na klasický historický výklad, ale především na ochutnávku pokrmů a aby se dověděli informace z oblasti gastronomie. Na hradě v Chřibech se v sobotu konal třetí ročník akce Co vonělo v hradní kuchyni.

Příchozí mohli ochutnávat už na nádvoří. Čekalo je tam opékané prase a pokrmy z dymníku. Jednalo se o dva druhy sýrů. „Takzvaný sýr postaru se nechá zkvasit, pak se zahřeje a smíchá s kmínem a cibulí, my jsme použili čtyři dny starý, může být ale i měsíc," popsal jednu z pochutin kastelán hradu Rostislav Jošek. Druhý sýr, který se připravoval v dymníku, se skládá z hrubého tvarohu, jenž se smíchá s bylinkami a kmínem a následně vyudí.

Podle slov kastelána se dříve sušil a pak vracel do polévek nebo strouhal, dlouho vydržel. U dymníku byly k ochutnání také škvarkové placky, ke kterým na hradě připravili fazolu pokyselu. Dymník dříve byl uvnitř hradu a sloužil k vytápění menších chudších místností. Na Buchlově si vytvořili repliku, která funguje jako udírna, má vepředu topeniště, kde se připravují placky, a ještě troubu na koláče. Při různých akcích stojí na nádvoří hradu.

„Ještě že jsem dopředu nevěděla, že je ten sýr zkvašený, nejedla bych ho, což by byla škoda, byl moc dobrý," přiznala se jedna z návštěvnic, Mirka Žajdlíková z Uherského Ostrohu.

Ti šťastnější, kteří si stihli gastroprohlídku rezervovat nebo přišli včas, si pak užívali i uvnitř objektu. Akce začala v deset dopoledne a v půl druhé už jídlo nebylo, a to hradní kuchyně připravila dvě stě šedesát porcí. Návštěvníci se na trase zastavili v hradní kapli, kde jim o víně, o jeho kořenech na Moravě i zvycích s ním spojených popovídal vinař Vít Soják.

„Červené víno má mít pokojovou teplotu, ale pokojovou teplotu anglického hradu, čili sedmnáct osmnáct stupňů, ne jako u nás dvaadvacet, pak ztrácí chuť," upozornil například přítomné Vít Soják. Po koštování přívlastkových vín a medoviny se skupinky přesunuly do rytířského sálu, pro ně hlavní hodovní síně. Tam si pochutnali na jáhlové polévce, kuřeti a la holoubě, jelení kýtě a vepřovém nasladko.

„Kaši z jeleního jsme připravili asi z 25 kilo masa. To se upeklo a pak rozdrtilo v hmoždíři s hřebíčkem," naznačil recept kastelán Buchlova. Na gastroprohlídce zpestřené zvyky při jídle ve středověku nechyběla ani závěrečná sladká tečka. Návštěvníci ochutnali v černé kuchyni pučálku neboli uvařený pomletý hrách smíchaný s rozinkami a medem.

Autor: Blanka Malušová

Místo události:
14.9.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Trenér 1. FC Slovácko Michal Kordula (vpravo).

Slovácko trápí produktivita. Problém chce vyřešit na Dukle

Ilustrační foto.

Měli zpronevěřit evropské dotace, za to můžou dostat i tři roky vězení

Představujeme prvňáčky ze Základní školy v Hradčovicích

Ojedinělý seriál Deníku Naši Prvňáci pokračuje dalším dílem.

Při Ovarové serenádě nebyla nouze dobroty z pašíků

FOTOGALERIE / Areálem Madis relaxačního centra ve staroměstské Kosmově ulici se v sobotu odpoledne mísily vůně zabijačkových dobrot. Při 12. ročníku Ovarové serenády si měli návštěvníci na čem pošmáknout.

Jan Juroška: Výsledkově se nám nedaří. Věřím, že se odrazíme na Dukle

Trochu netradičně, už zítra, hraje Slovácko další ligový zápas. Prohru z Brna může napravit v předehrávce 11. kola na pražské Julisce. Právě z Dukly Praha přišel v létě do Uherského Hradiště fotbalový univerzál Jan Juroška.

V Kudlovicích ochutnávali domácí štrúdly a likéry

Především k setkání, pobavení, prohloubení sousedských a mezilidských vztahů uspořádala v sobotu kudlovická organizace Českého svazu zahrádkářů II. ročník Koštu domácích likérů a štrúdlů.  

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení