Seriál Slováckých novin Špetka Slovácka 

Před pár týdny ji ale nový programový ředitel Jaromír Šallé postavil před další profesní výzvu – moderovat pořad o vaření Špetka Slovácka. Po několika natáčecích dnech, třech hotových dílech a těsně před premiérou se těší a zároveň cítí mírnou nervozitu a napětí.

Jaká bude Špetka Slovácka?

Ze všeho nejvíc doufám, že bude divákům vonět a chutnat. Že ponese jasné rysy regionu, a zároveň se bude moct směle měřit s podobnými pořady, které připravují velké televize s mnohem větším zázemím – ať už lidským, technickým nebo finančním. My tohle všechno nahrazujeme nadšením, odhodláním a láskou ke Slovácku (úsměv).

Váhala jste, než jste moderování Špetky přijala?

Moc dlouho ne. Jaromír mi zavolal, právě když jsem parkovala auto, bylo 35 ve stínu, v jedné ruce jsem měla telefon, ve druhé dceru a ve třetí volant, a tak mi moc prostoru k přemýšlení nedal (smích). Ale vážně. Moc mě potěšilo a opravdu si vážím toho, že mě s touto nabídkou oslovil a dal mi důvěru. Je to zavazující. Věděla jsem hned, že to nebude procházka růžovým sadem, ale co je příliš snadné, z toho většinou nic moc dobrého nevzejde. Navíc Jaromírovo nadšení je prostě nakažlivé, takže nebylo moc o čem přemýšlet.

Co už jste se o slovácké kuchyni dozvěděla?

Konečně vím, jak moje babička peče vdolečky, kolik jí to dá práce a proč kvůli tomu vstává v pět ráno. Když jsme pekli krajance s paní Staškovou, cítila jsem vůni dětství. A povidlová omáčka pana Píšťka, tak ta mě úplně dostala. Celé natáčení jsem poslouchala: „Nech to! Ještě to budem potřebovat!" (Smích.) A hlavně jsem si jistá, že slovácká kuchyně stojí za to, aby ji vařily nejen dnešní tetičky, ale i my, moderní holky od počítačů, a taky naše dcery. Protože zkrátka stojí za to.

Už jste si něco z vybraných receptů zkusila sama uvařit?

K vaření mě zatím ve Špetce moc nepouští, asi ví proč (úsměv). Ale jako inspirace je to skvělé. Krajance, což jsou škvarkové placky se sádlem, mi připomněly, že se už roky chystám naučit se škvarkové pagáčky, na kterých jsem vyrostla u babičky. Asi každý z nás má recept či jídlo, které mu připomene dětství, mládí, které má spojené s hezkými okamžiky… Snad se trefíme i s našimi recepty do příběhů diváků.

A jak jste na tom s vařením mimo televizní pořady?

Na vaření mám nejradši fázi jezení! (Smích.) Na složité recepty, které vyžadují spoustu času, mě moc neužije. Teď na podzim si například s dcerou často vaříme dýňovou polévku. Se smetanou, parmezánem a špetkou muškátového oříšku je to úžasná pochoutka. Miluju brambory na jakýkoliv způsob, italskou a francouzskou kuchyni, ale i utopence a sushi. A čerstvý ‚mařaťák' nikdy nedoneseme domů celý (úsměv).

Co děláte, když nevaříte před kamerou?

Běhám mezi školkou a notebookem. Mám 2,5letou dceru, což vysvětluje mnohé. Začala chodit do mateřinky a já naplno pracovat. Naštěstí stíhám i potkávat se s kamarády a rodinou. A číst! Bez pár stránek knížky prostě neusnu. A když vesmír a zkušební komise dají, v květnu ze mě bude magistra marketingových komunikací. Opravdu se nenudím (úsměv).

Co by si diváci Regionální televize TVS měli z nového pořadu o vaření odnést?

Především úsměv a chuť na něco dobrého. Budeme moc rádi, když nám dají vědět, zda se jim líbil. Na obrazovce to není vidět, ale za pár minutami vysílání se skrývají dny a týdny práce mnoha lidí. Nejvíc si slibujeme od tajné ingredience, kterou do Špetky Slovácka hojně přidáváme – jednoduše ji připravujeme s láskou. 

Špetku Slovácka můžete sledovat v archivu vysílání Regionální televize TVS na www.tvslovacko.cz