Na jednom pódiu se tito interpreti nesetkají poprvé. Pro ostravský Český rozhlas nazpívali před pěti lety jako duet Bendeho píseň Nad horú svítá a rok poté Špinarová přijala pozvání a vystoupila jako host na koncertu při Bendeho vánočním turné. Roku 2010 doprovodil Bende Špinarovou na jejím historicky prvním samostatném turné, které bylo beznadějně vyprodáno. A letos na jaře si totéž s úspěchem zopakovali.

„Věrka je pro mě zpěvačkou, kterou jsem odmala znal a taky obdivoval pro ryzost jejího hlasu a pro její temperament," vyznal se Petr Bende a Věra Špinarová mu oplácí obdobně srdečně: „Je to muzikant každým coulem, protože hudba, kterou dělá, je originální, svá, nezaměnitelná s žádným jiným zpěvákem. Jeho věci ráda poslouchám."

Lze očekávat, že jejich vystoupení ve Starém Hrozenkově naváže na nedávno ukončené jarní turné, v němž si interpreti střihnou oblíbené duety a prostor zbude i na Bendeho autorské písně. Dle slov Věry Špinarové dostaly jejich hity naprosto nový kabát. „Speciálně u písničky Jednoho dne se vrátíš, kterou dáváme vždy na závěr, mi znovu běhala husí kůže po zádech," vzpomíná Špinarová. Fanoušci si přišli na své a ocenili také novinky, které interpreti nikdy předtím nehráli.

Kopaničárské slavnosti ve Starém Hrozenkově odstartují už v pátek 12. července 2013 podvečerním Setkáním u lípy bratrství a Setkáním na pomezí, jež navazují na spontánní setkávání se občanů obou států po roce 1918. Poprvé se slavnosti uskutečnily jako Kopaničářské slavnosti družby Čechů a Slováků v srpnu roku 1956. Dodnes se soustřeďují zejména na vystoupení folklorních souborů sousedících okresů Moravy a Slovenska a také na hostování profesionálních skupin a jednotlivců z oblasti folkloru, divadla a zábavy z celé republiky. K doprovodným akcím patří besedy u cimbálu, koncerty dechových hudeb a lidové veselice.

V sobotním programu aktuálního 53. ročníku nebude chybět jarmark lidových výrobců, koncert dechové hudby Hrozenčané, vystoupení folklorních souborů a skupin Kubra, Gajdoši z Kopanic, Chorvatský gajdošský orchestr, ženský sbor Čečera, Nezábudky, Dolina, Kopaničár, Brezová, Slovácký soubor Kyjov a mužský sbor. V hlavním sobotním programu vystoupí vedle Věry Špinarové a Petra Bendeho i Robo Kaiser s Petrem Melušem. V neděli se můžete těšit na dechovou hudbu Túfaranku, vystoupení folklorních souborů a skupin Holúbek, Chotár, Kopaničárek, Trúfalci, Handrlák, Považan, koncert polské hudební skupiny Zgagafari, hudební skupiny Banda z Bratislavy a taneční skupiny Partia.

Autor: Adéla Kotková