VYBRAT REGION
Zavřít mapu

AKTUALIZOVÁNO: Dolněmčí: folkloristé pekli chleby ve mlýně

Dolní Němčí - Třináct bochníků čerstvě upečených v domácí peci, stoly plné vánočního cukroví a vykoledovaná slivovice s vínem – to byly pochutiny, které den po Štěpánu provoněly areál starobylého mlýna v Dolním Němčí.

3.1.2008
SDÍLEJ:

Martin Matůš a Petr Klein z Dolněmčanu byli u pece hlavními aktéry.Foto: DENÍK/Pavel Bohun

Folkloristé z tamního souboru Dolněmčan si pěsničkami ve světnici s nízkým stropem, vybavené starožitnostmi ze začátku minulého století, takto koření závěr roku už šest let. „O den si tak vlastně prodlužujeme Vánoce. S pečením chleba to ale bylo teprve počtvrté. Dřív jsme v peci zatápěli, aby ve světnici bylo teplo, nakonec jsme se ale rozhodli využít také druhou půlku pece, která v minulosti sloužívala k pečení chleba,“ naznačuje vedoucí Dolněmčanu Martin Matůš. Těsto na chleby si doma připraví každý podle vlastní receptury, bochníky jsou většinou zhruba kilové. „Dnes se jich tady sešlo třináct,“ prozrazuje Matůš a doplňuje, že se jich do místní pícky vejde šest kousků. „Upečou se zhruba za tři čtvrtě hodiny,“ vypočítává.

V minulosti se ale v domácnostech na Slovácku pekly chleby podstatně větší, i více než dvoukilové. „Početné rodině přece musely nějakou dobu vydržet. Bývalo to týden i deset dnů. Těsto však naše babičky připravovaly trochu jinak než dnes. Mísilo se sice s denním předstihem, ale v díži a kopistí. Chleby to pak byly pořádné, dnes jsou to jen rychlokvašky,“ vzpomíná duše folkloru v Dolním Němčí Marie Ježková. Ta naposled pekla doma bochníky, jak přiznává, ještě za komunistů.

„Tehdy se totiž v pátek a v sobotu stávalo, že se na všechny, kteří do obchodu na chleba přišli, nedostalo, a tak jsme si ho prostě museli upéct doma,“ přiznala Ježková. A co k čerstvým chlebům podávala krojovaná omladina ve čtvrtek, hned po Vánocích? Doslova na co kdo měl chuť. Taková čerstvá skýva chutná i sama o sobě, ale například Petr Slinták dal přednost chlebu se sádlem a pochvaloval si. Děvčice z Dolněmčanu sáhly pro změnu po sekané a za ušima se jim dělaly boule jako pěst. Nezbylo nic, jak jinak. Při zpěvu a tanci pořádně vyhládne.

3.1.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

V hotelu Skanzen Modrá zasedlo v pátečním večeru k posouzení 241 vzorků destilátů přes 50 porotců a porotkyň.
20

Pro šampiona koštu slivovice na Salaši nachystali nový zvon

Ples zahájila promenáda krojovaných.
14

Krojovaný ples pořádali Nedachlebjané poprvé doma

Lukáš Pavlásek bavil Ostrožskou Novou Ves

VIDEO / Salvy smíchu se ozývaly v pátek večer společenským sálem v Ostrožské Nové Vsi. Na svém turné se tam zastavil komik a bavič Lukáš Pavlásek.

Nepropásněte! Fotoalba sportovců v pondělním vydání Slováckého deníku

Nenechte si ujít pondělní tištěné vydání Slováckého deníku! Najdete v něm 9. díl jedinečného projektu Deník nám fandí.

Blatnička pokořila republikový rekord. Zelí na koštu ochutnal i Drahoš

ANKETA /FOTOGALERIE/ – Blatnička. Vesnička, kde žije 417 obyvatel, se v sobotu stala místem zrození republikového rekordu. Jeho část na Koštu o najlepší kysané zelé na Slovácku ochutnal i prezidentský kandidát Jiří Drahoš. „Zapíšeme nový rekord, počet vzorků na tomto koštu je 267. Předchozí pocházel z Hluku, tam v roce 2011 vystavili 173 vzorků,“ řekl komisař Michal Jurečka z pelhřimovské Agentury Dobrý den.

Jiří Drahoš: Ke Slovácku mám vřelý vztah

ANKETA / VIDEO / V rámci kampaně před druhým kolem prezidentských voleb vyjel Jiří Drahoš na Slovácko. Navštívil tupeskou firmu ALUCAST, Pochod okolo Břestecké skály, košt zelí v Blatničce a konečně reprezentační ples Uherského Hradiště. Svůj vztah ke Slovácku okomentoval v minirozhovoru.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT
>