„Bramborové placky, nazývané patenty či laty, na Slovensku lokše, patřily na stole našich babiček k častému jídlu zejména v zimním období. Dělaly se z těsta, jehož základem jsou vařené brambory, pekly se nasucho na rozpálené plotně, mastily a natíraly se povidly a sypaly mletým mákem," vysvětlila Kateřina Kamrlová, programová pracovnice Slováckého muzea v Uherském Hradišti.

Kyselé zelí, jako základní surovina pro polévku kyselicu, zelnicu nebo zelňačku, bylo v zimním období důležitým zdrojem vitaminu C. Kyselice se vařily na Slovácku i Valašsku v mnoha obměnách, jak podle lokální tradice, tak se v rodinách předávají rozličné recepty z generace na generaci.

Kdo se tedy bude chtít něco přiučit, je ve Slováckém muzeu vítán v sobotu od 9 do 12 hodin. Všichni návštěvníci prvního tvořivého programu tohoto roku opět obdrží receptář s vybranými zajímavými obměnami obou zmiňovaných pokrmů.