Nevzdělaní politici, mají více peněz než učitelé, děti mají všechna práva a rodiče všechny povinnosti. Vše je naruby, a tak se nedivme, že naše civilizace se rozpadá. Doba velkých otců je pryč a moudří mentoři s nimi. Muži tak ztratili vzory a v rodinách, kde úplně chybí se jejich vzorem stává frustrovaná matka, proti které se pochopitelně bouří. Nemáme perspektivu, chybí smysl života, a tak stále více lidí trpí depresemi, úzkostí a chronickými nemocemi. Chamtivý farmaceuti nabízí falešné vysvobození z utrpení, prostřednictvím pilulek za větší či menší peníz zdravotně negramotné veřejnosti, která této modle uvěřila. Rodina jako základ státu chybí, a tak se budeme muset nořit stále hlouběji do nitra naší duše, k předkům jako osudovým silám, které nám pomohou, když bude nejhůř. Tak jak tomu ostatně bylo v dobách, když národ zažíval krizi a hrozil mu zmar.

Věříte v jednu lásku na celý život?

Když je nám asi 7 let, první velkou láskou je pro chlapce matka jako prototyp milenky a pro dívku otec, prototyp milence. Nevědomě doufají, že je to na celý život. Pokud ovšem v rodině otec nechybí. V pubertě přichází zamilovanost. Mladý muž poznává svoji princeznu a děvče svého prince. Opět doufají, že je to na celý život. Ve 20, 30 a někdy i 60 letech, zvláště u mužů, může přijít romantická láska. Magie tohoto druhu lásky je tak fascinující, že i když mají oba rodinu a děti, tomuto omamnému kouzlu nelze odolat. Často slyším: „To je ten pravý, pravá, na kterou jsem celý život čekal." Jde o projekci archetypální bohyně, animy (Jung) nebo chceteli ideálu ženství v muži, který ji promítá do ženy s masa a kostí. U muže je tomu podobně, ale naopak. Do tří let tento vztah doslova vyhoří a sesype se jako domeček z karet, protože byl iluzí už na počátku. Teprve po této krizi začínáme duchovně růst, učit se a poznávat věci mezi nebem a zemí. Šťastní nakonec najdou bohyni a boha v sobě, protože tam byli už dávno před jejich zrozením. A to je láska na celý život, propojení mužského a ženského, animy a anima, boha a bohyně v sobě. Takto jsem celiství, jsem vším, nepodmíněnou láskou, která tady vždycky byla a čekala až ji najdu. Potom můžu opravdu milovat lidskou ženu nebo muže takový jaký je a být oporou, dokud nás smrt nerozdělí.

Jaké byly první impulzy ve Vašem mládí, které Vás přivedly k zájmu seznamovat se se základy psychologie, astrologie či filozofie?

Ano. Už po základní škole mě začali fascinovat tradiční vědy, systémy a tradice. Nejdříve to byla jóga, později okultismus a magie. Když jsem byl očarován astrologií, tak jsem ještě nevěděl, že vlastně už studuji psychologii. Uvědomil jsem si tak později staré krédo: astrologie matkou psychologie. Jelikož opakujeme osudy našich předků, pátrám nyní po nich. Kdo byl podobně orientován a veden k těmto potřebám a touze po moudrosti starých učení, které jako pilíře podpírají lidstvo od nepaměti.

V jakých oblastech odborné pomoci působíte? S jakými zdravotními nebo vztahovými problémy Vás můžou klienti oslovit?

V současnosti mám dvě základní aktivity. Jednou z nich je poradenská a terapeutická praxe. Nové klienty však z časových důvodů přijímám minimálně. Veliký důraz dnes kladu spíše na vzdělávání, a to proto, aby si lidé mohli pomoci sami. Naučili se odstranit bolest, uzdravit se z běžných civilizačních chorob a přestali být aspoň z části závislý na lékaři nebo léčiteli a hlavně na laboratorních padělcích, kterým stále ještě říkáme léky. Mužské a ženské kruhy, tak jsem nazval vzdělávací program, který bude trvat přesně rok a začne v září 2012. Sebepoznání, zdraví, nalezení síly a smyslu života, osudovost a vztahy budou hlavní tématické okruhy. Budeme se potkávat vždy jeden víkend v měsíci. Jedna skupina bude v Praze a jedna v Bílovicích na Moravě.

Vaše osoba je spojována především s pojmy integrální medicína, psychologie a filozofie. Můžete nás s těmito pojmy seznámit?

Všechno jsou to systémy, které integrují neboli propojují učení starých civilizací s moderními vědami jako je např. molekulární biologie, kvantová fyzika nebo neuroanatomie. Moderní objevy vědy a poznatky tradičních nauk vytváří v integrální medicíně organický celek. Podobně je tomu v psychologii a filozofii. Pro pochopení člověka je nutné porozumět nejen jeho genetice a biochemickým procesům, ale také jak žije, kde a s kým. Jaké má potřeby instinktivní, emoční, vztahové, sociální a spirituální. Nemoc je vlastně jen nerovnováha v rovině tělesné, psychické nebo filozofické. Ve filozofické rovině to může být např. ztráta životního smyslu, perspektivy a životní motivace. Když takto začneme uvažovat, potom život a osud člověka nám začne dávat hlubší smysl v rodině i ve společnosti. A pokud má život nějaký smysl, tak je to cesta od utrpení ke štěstí a radosti nebo chceteli osvícení.

Jste znám jako osoba hýřicí mnoha nápady… Co nového v současné době připravujete?

O letních prázdninách bude probíhat vzdělávací seminář s názvem Spinal touch. Kurz je zaměřený na výuku unikátní metody pro odstranění bolestí pohybového aparátu. Semináře se můžou účastnit jak fyzioterapeuté, lékaři či maséři, ale také všichni ti, kteří trpí bolestma nebo chtějí pomáhat svým blízkým. Metoda je velmi jednoduchá a zároveň neuvěřitelně účinná. Součástí kurzu je také praktický výcvik, kdy úlevu od bolesti můžou účastníci zažít na vlastním těle v průběhu dvou dní. Kurz bude v Bílovicích na zámku 14. a 15. 7. 2012.

Kde všude působíte a jaký je na Vás kontakt? (tel.,mail, web a adresa)

Poradnu mám v Praze v Týnské uličce v těsné blízskosti Týnského chrámu a na Moravě je to zámek v Bílovicích. Vzdělávací programy realizuji v Praze, Bratislavě, ale v současnosti i na Moravě. Webová adresa hvezdy.tv se rozzáří až o letním slunovratu, přesněji v neděli na svatého Jana. Do té doby mě přátelé, studenti a klienti mohou kontaktovat na emailové adrese pramenypoznani@gmail.com nebo na telefonu 00420 773 080 763. (dur)

Související články:

Psycholog, terapeut a lektor Radim Grebeníček představuje integrální medicínu