Orchestr totiž natočil své první vánoční CD, podle kterého pojmenoval i páteční koncert. Písně z CD na něm nejen premiérově představil „na živo", ale svůj pátý hudební nosič v pořadí tu i řádně pokřtil.

Orchestr, jehož členy jsou žáci uherskobrodské Základní umělecké školy, si do svých řad pro tuto příležitost přizval i několik bývalých členů a také děti z pěveckého sboru Comenius, které se výtečně zhostily role sboristů a dodaly skladbám na objemu a melodičnosti.

Zvuk kapely však skvěle obohatily i nové aranže písní, které na CD najdete. O pomoc s hudebními úpravami orchestr oslovil ty nejpovolanější – dlouholetého dirigenta pěveckého sboru Dvořák Antonína Veselku (jeho rodinné hudební kořeny sahají až k světově uznávanému českému skladateli Leoši Janáčkovi)a spolu s ním také pedagoga a skladatele Františka Maňase, který byl léta ředitelem valašskokloboucké ZUŠky. Na té kdysi založil taneční orchestr, jenž se stal tomu uherskobrodskému vzorem a rádcem.

Na koncertě zaznělo v podání sólistů Ferdinanda Kubáníka, Tomáše Rocha, Veroniky Sládkové, Barbory Kubáníkové a Anny Kubáníkové všech osmnáct skladeb, mezi kterými jsou jak české a moravské koledy (Veselé vánoční hody, Já bych rád k Betlému, Nesem vám noviny, Pásli ovce Valaši, Jak jsi krásné, neviňátko, Z jedné strany chvojka, Ejhle, chasa naša, Slyšte, slyšte pastuškové a Narodil se Kristus Pán), tak i známé „populární" vánoční písně (To k Vánocům patří, Rolničky, Dál sníh padá, Zavoní, zavoní vánoční čas, Tichá noc, Bílé Vánoce, Chtíc, aby spal, Zář Vánoc a Purpura). Purpuru doplnil přednesem krásné básně V. Machka Vánoční pochod ticha Roman Švehlík, který celým pořadem provázel.

Kmotry nového CD Vánoce s Orchestrem Stanislava Sládka se stali oba výše zmínění pánové – Antonín Veselka a František Maňas, dále pak ředitel Domu kultury Jaroslav Mikulík, principál Divadla Brod Roman Švehlík a dva Stanislavové Sládkové – mladší coby zástupce sponzorů a starší, díky němuž výborný orchestr, který Uherskému Brodu široko daleko závidí, v roce 2001 vznikl, a jehož uměleckým vedoucím je dodnes.

„Děkuji především své rodině, své ženě, která byla nucena poslouchat koledy už od května, kdy jsme s nahráváním začali, děkuji Základní umělecké škole, v jejímž novém moderním nahrávacím studiu CD vzniklo, svým kolegům, kteří se postarali o zvkukovou a hudební režii, všem sponzorům, městu Uherský Brod za podporu a dalším lidem, kteří se na vzniku CD jakkoliv podíleli. A největší dík patří určitě orchestru," uvedl při křtu CD kapelník Stanislav Sládek.

Ve stolově uspořádaném hledišti koncert sledoval i starosta Patrik Kunčar a oba místostarostové – Jan Hrdý a Petr Vrána, který orchestru předal pozornost od města – dárek v podobě velikánského dortu.

Překvapením však zdaleka ještě nebyl konec. Protože koncert připadl na datum, kdy se to venku hemží Mikuláši, čerty a anděly, jedna taková družina přispěchala i do sálu, kde mezi diváky roznášela nadílku v podobě nového CD. Po „oficiální" části a přestávce se muzikanti i zpěváci vrátili na jeviště a spokojeným posluchačům naservírovali písničky, které hrávají na svých „běžných" koncertech.

Markéta Švehlíková