Bronzovou plaketu za akci Noc s Andersenem, kterou před třinácti lety vymyslely, si v jeho rodišti převzaly v úterý, v den spisovatelova narození. Hradišťské knihovnice se tak zařadily například k dánské královně nebo J. K. Rowlingové, které organizační výbor Ceny Hanse Christiana Andersena také v minulosti ocenil.

„Není to pro nás zadostiučinění, spíše nás to zavazuje k tomu, že nemůžeme přestat s tím, co jsme kdysi začaly dělat," prozradila Hana Hanáčková.

Do Dánska se vydaly autorky dnes už celosvětově známého programu Noc s Andersenem v pondělí. „Do Prahy jsme jely pět hodin a do Kodaně letěly hodinu a půl," usmívaly se knihovnice. V Kodani je čekala česká delegace, která je doprovodila do Odense. „Na každém kroku je tam Andersen sochy, ulice, dokonce jsme bydlely v hotelu Hanse Christiana Andersena," rozpovídala se Miroslava Čápová. Knihovnice se tam zúčastnily pokládání věnců na památku spisovatele a také různých doprovodných programů.

„Pro mě je nezapomenutelným zážitek dopoledne v divadle, kde sedělo čtyři a půl tisíce dětí s vlaječkami v rukou. Po skončení se nikde neválela ani jedna. Ta národní hrdost je úžasná," obdivovala Hana Hanáčková. Vyvrcholením ale bylo předávání cen v úterý odpoledne v tamní opeře. Přijeli na něj zástupci českého velvyslanectví v Dánsku a také dánská konzulka v České republice, přestože měla dovolenou. „Celý den nám lidé gratulovali, klidně i venku na ulici. Dostaly jsme se dokonce do dánských novin," prozradily skromně knihovnice. Ve stejném duchu to pokračovalo i v Uherském Hradišti, kde je kolegové nadšeně vítali.

„Dostaly jsme kytky, byly jsme z uvítání překvapené," dojatě vzpomínaly obě ženy. Největším „problémem" je prozatím to, kam s oceněním. „Asi si necháme vyrobit nějakou speciální poličku, aby cenu viděly i děti, co přijdou do knihovny," přemýšlela nahlas Miroslava Čápová. Jak řekla hlavní organizátorka, patří teď obě ženy do andersenovské rodiny, s tím je spojené každoroční pozvání do Dánska na předávání cen. „Ocenění se tam poměrně pravidelně scházejí, jestli se tam podíváme i my, je ještě ve hvězdách," dodala Hana Hanáčková.

Související Noc s Andersenem: pohádku hradišťským dětem četla dánská konzulka