Když úřad o pár hodin později opouštěla, byla „jediná". Tedy přesněji nejoblíbenější učitelka ve Zlínském a Olomouckém kraji.

Okamžiku, kdy jí tento titul přiřkla odborná porota, zprvu nechtěla věřit. „Byla jsem moc překvapená. Myslím si totiž, že v regionu máme spoustu skvělých učitelů," sdělila skromně bezprostředně poté, co převzala z rukou porotců šerpu a ocenění.

Růžena Hlůšková netuší, čím si úctu svých žáků, kteří ji na titul nominovali, zasloužila. „To se musíte zeptat hlavně jich. Já osobně se snažím mít s nimi kamarádský vztah, ale zároveň jsem na ně tvrdá v tom, co musí umět. Rozhodně to není tak, že budeme kamarádi a nebudeme se nic učit, to ne," přiznává čerstvá držitelka ocenění nejoblíbenější kantorky v regionu.

Přiznává ale, že by moc chtěla, kdyby její žáci měli nějakou tu bolístku, aby se svým problémem přišli za ní.

Oceněná učitelka Růžena Hlůšková: Zlatý Ámos mi přinese další síly do mé práce

Kunovice Růžena Hlůšková byla v úterý na vyhlašování usměvavá, energická a plná radosti ze svých žáků a výhry v regionálním kole Zlínského a Olomouckého kraje v soutěži Zlatý Ámos. Své hodiny ozvláštňuje hlavně poznáváním, a tak v nich nechybí například chemické pokusy.

Byla jste překvapená, že vás žáci nominovali do soutěže Zlatý Ámos?

Byla jsem moc překvapená a hrozně mě to potěšilo, protože si myslím, že u nás ve škole je spousta dobrých učitelů. Výhru by si zasloužil prakticky každý. Byl to opravdu super pocit.

Proč si myslíte, že přihlásili právě vás?

To se musíte zeptat hlavně jich. Já osobně se snažím mít s nimi kamarádský vztah, ale zároveň jsem na ně tvrdá v tom, co musí umět. Rozhodně to není tak, že budeme kamarádi a nebudeme se nic učit.

Jakou máte představu o tom, jak zabojujete v semifinálovém kole?

Budu se snažit být pořád svá. Nechci si na nic hrát a budu taková, jaká se snažím být v běžném každodenním životě.

Pokud vyhrajete, jak se promítne vaše ocenění do vaší práce?

Nečekám, že bych postoupila ze semifinálového kola, protože všichni, kteří tam budou, budou vynikající. Jinak mi celá soutěž přinese další síly do mé další práce.

Na co se teď nejvíc u vás ve škole těšíte?

Zítřejší písemka? Ne, ne, tu jsem už zrušila (úsměv). Těším se na setkání s kolegy a žáky, až jim sdělíme naše hlavní dojmy. (zav)