Řadu let pracoval jako hudební redaktor, ve svém skladatelském díle se inspiruje moravským folklorem a jeho fůzí s vážnou hudbou, folkem, rockem i jazzem. Často skládá na verše básníků, třeba Skácela či Holana. Věnuje se i vážné hudbě. Pravidelně s kapelou vystupuje na Večeru lidí dobré vůle na Velehradě.

Další cena putovala do Starého Hrozenkova manželům Marii a Janu Rapantovým, dlouholetým vedoucím folklorního souboru Kopaničár (od roku 1981), který udržuje a rozvíjí rázovitý a nezaměnitelný folklor Kopanic.

Jan pedagog, hudební upravovatel, organizátor a autor pořadů je i primášem muziky Kopaničáru. Marie taktéž pedagožka, dále zpěvačka a tanečnice, organizátorka, autorka pořadů, ale hlavně vedoucí souboru Kopaničár. Souběžně vede i dětský soubor Kopaničárek.

Všechny uvidíme v programu 53. ročníku Kopaničárských slavností ve Starém Hrozenkově ve dnech 12. a 13. července.

Třetí Cenu Nadace Synot si odnesla Jana Polášková pedagožka, organizátorka, choreografka a autorka pořadů. Bývalá členka souborů Hradišťánek a Hradišťan, po ukončení aktivní činnosti působila jako vedoucí taneční složky.

Úzce spolupracuje s mezinárodním folklorním festivalem ve Strážnici a významná je i její metodická a pedagogická činnost v začleňování regionálních prvků do školních osnov. Všem oceněným blahopřejeme! (avP)