Zprvu to byly minimalistické kresby, pak obrazy a grafiky blížící se abstraktnímu podání, následovaly barevně i tvarově bohaté, ve výrazných geometrických liniích komponované litografie.

V posledních více než deseti letech se Botek věnuje převážně technice pastelu, která mu umožňuje svobodněji a razantněji zacházet s barvou a pomocí různých malířských postupů dynamizovat plochu obrazu na rozmezí geometrické abstrakce a kubizujících tendencí.

Základem stále zůstává reálný námět, který autor hledá v okolní realitě, je to například krajina, kostely a kapličky, zajímavé exteriéry, kytice nebo zátiší. Stále více ale inklinuje, jak sám říká, k „podstatě slovácké duše". Proto se v jeho obrazech v poslední době častěji objevují folklorní motivy. Tak vznikl i cyklus Slovácký rok, z něhož byl sestaven nástěnný kalendář pro letošní rok.

Nevyhýbá se ani figurálním námětům, k nim patří téma „Poslední večeře Páně". Pro anketu Slováckého deníku Největší z Pierotů vytvořil ceny v loňském roce. Autorské výstavy připravil například v Hodoníně, Rovensku, Opavě, Trenčíně, Radějově, Uherském Hradišti, Hroznové Lhotě, Luhačovicích, Žeravicích, Veselí nad Moravou a Uherském Ostrohu.

Na vernisáži v Uherském Brodě zahraje Horňácká muzika Martina Hrbáče a zazpívá mužský sbor Krasavci, jehož je Jan Botek členem.

Výstava potrvá do 5. srpna 2012.

Autor: Miroslav Potyka