Ze čtyřiašedesáti zúčastněných chlapců a děvčat bylo cítit zaujetí, bojovnost a pravý nefalšovaný zápal pro měření sil. Bydlí totiž v obci, kde s nimi žije olympijský vítěz Josef Panáček, který v červenci roku 1976 na olympijských hrách v Montrealu vystřílel pro Československo zlatou medaili ve sportovní střelecké disciplíně zaměřenou na přesnost - skeetu.

Cílem střelby je zasahovat letící terče ze snadno tříštivých materiálů. „Jak ten čas letí. Příští rok to bude už čtyřicet let od chvíle, kdy jsem si vystřílel zlatou olympijskou medaili," zavzpomínal bývalý olympionik, který se aktivně podílel v prvních ročních na atletických závodech na Salaši jako rozhodčí.

Kluci a holky nebojovali v bězích, skoku dalekém a vysokém, hodu kriketovým míčkem, diskem a vrhu koulí lstí a zradou. Aby se tak nestalo, na to jako v předcházejících ročnících přísně dohlíželi bývalí atleti a zkušení rozhodčí z lehkoatletického oddílu Slovácké Slavie Uherské Hradiště. „Atletika je všeobecně považována za základní sportovní odvětví. Přirozené pohyby – chůze, běh, skok, a hod jsou jejím pohybovým základem. Ostatním sportům přináší množství důležitých hodnot a jimi je více či méně ovlivňuje," řekl sebejistě Radek Válek, ředitel Základní školy Velehrad, který se jako učitel tělocviku přijel na závody dětí v atletických disciplínách podívat. Vysekl poklonu obecnímu úřadu na Salaši za to, že atletické závody pro děti a mládež pořádá.

„Na vesnicích žijí děti a mládež nejčastěji fotbalem a hasičským sportem. Atletika, která je základem všech sportů, je na dědinách Slovácka spíše popelkou a pro její provozování tam většinou nejsou ani podmínky," vysvětlil bývalý místostarosta Salaše Jiří Janováč, proč se tamní obecní úřad rozhodl uspořádat v roce 2008 první atletické závody dětí a mládeže.

„Možná, že z některého salašského kluka nebo holky bude jednou olympijský vítěz, jakým se stal před 39 lety náš spoluobčan Josef Panáček," zasnil se bývalý starosta Salaše Zdeněk Píštěk.