Podle organizátorů vyvěšování moravské vlajky z Moravské národní obce to značí stále větší zájem lidí o své kořeny. Upozornil na to její předseda Jaroslav Krábek. „Lidé mají potřebu se s něčím ztotožnit. Vědí, že mají někde kořeny. A na Moravě je to hlubší. Ukazuje se to na tom, že k vyvěšování vlajky mají pozitivnější přístup lidé v místě, kde je osídlení dlouhodobé. Mají pocit sounáležitosti i přesto, že se o Moravě padesát let nemohlo mluvit," myslí si Krábek. Akce podle něj nemá nic společného s moravským nacionalismem. „Má hlavně upozornit na Moravu jako kulturní a historickou jednotku. Aby si lidé uvědomili, že žijí v prostoru, který má co říct, má bohatou kulturu i historii," zdůraznil Krábek.

Na Uherskohradišťsku a Uherskobrodsku vyvěsí moravský prapor v šesti vesnicích a v jednom městě. Vlát by měl v Medovicích, Nivnici, Popovicích, Strání, Topolné, na Velehradě a v Uherském Brodě. „Město Uherský Brod se k vyvěšení moravské vlajky připojilo z důvodu posílení moravského národního povědomí. Morava jako nedílná součást České republiky si uvědomuje své kořeny a my bychom byli rádi, aby se na tyto kořeny nezapomínalo ani jinde. Z historického odkazu Velké Moravy vycházejí celé dějiny naší země. Také při sčítání lidu byli lidé vyzývání k určení moravské národnosti a nebylo to chápáno nacionalisticky," sdělil uherskobrodský starosta Patrik Kunčar. Podobně to vnímá i Ondřej Benešík, starosta Strání, kde vlajku na místní radnici vyvěsí už potřetí. „Nejsme žádní nacionalisté, jen chceme dát najevo hrdost, že kořeny naší státnosti sahají do období Velké Moravy, odkud pochází naše kultura i vzdělanost. Uvědomit by si to měli všichni, včetně obyvatel Čech," řekl Benešík. Také Velehrad se bude potřetí pyšnit vlající moravskou orlicí na radniční fasádě. „Já v tom vidím hlavně podporu zviditelňování Moravy jako takové," poznamenal velehradský starosta Stanislav Gregůrek. V Nivnici se pro moravskou vlajku na radničním stožáru rozhodli poprvé vloni. „Reagovali jsme tehdy na výzvu iniciativy Za Moravu a pokračujeme v tom i letos," sdělila starostka Nivnice Vladimíra Kaislerová. Premiérově bude vlát prapor s moravskou orlicí také na stožáru před obecním úřadem v Topolné. „Už jsme do toho chtěli jít v minulosti, ale podařilo se až letos. Žijeme na území, které bylo srdcem někdejší Velké Moravy. Jsme Moravané a tak se k tomu chceme přihlásit," prozradila topolenská starostka Hana Marášková. Poprvé se letos připojí i Blatnička. „Vyvěšením vlajky chceme podpořit vlastenectví. Každý by měl být hrdý na to, odkud pochází. V dnešní době tento přístup často chybí, a proto chceme jít příkladem mládeži," zdůraznila starostka Blatničky Jarmila Hrušková.

Za Moravu se pátého července ale nepostaví jen moravské obce a města. Ve Vysokém Mýtě, kde se narodil autor žlutočervené vlajky Alois Vojtěch Šembera, bude prapor ve výloze městského úřadu. Podpořit moravanství se rozhodli letos poprvé i ve slovenské obci Cífer a už podruhé v Jindřichovicích pod Smrkem na Liberecku. „Rozumíme Moravanům, máme mezi nimi spoustu přátel. Jezdí k nám a my k nim. Bereme to jako připomenutí historie," řekl starosta obce Pavel Novotný.

Letos se Moravská národní obec chce poprvé zaměřit nejen na radnice. „Přes internet jsme zveřejnili nultý ročník výzvy Vyvěsíme! Chceme, aby si vlajku dávali na své domy i obyčejní lidé," podotkl předseda Krábek. Lidem se nápad líbí. „Je to zajímavé připomenutí příslušnosti k zemi, kde jsem se narodil," poznamenal třeba Radim Svoboda.

Podle majitelů obchodů, kde lze moravskou vlajku koupit, ovšem už nyní je zájem velký. „Zvláště před cyrilometodějskými svátky je zájem obrovský od začátku roku jsme jich prodali 250. Loni jsme dokonce moravské vlajky před svátky vyprodali. Teď jsme se více zásobili a přidali i další rozměr vlajek a akci, kdy dáváme k vlajce nálepku zdarma," uvedla Petra Veselská z obchodu Alerion.

Podle Jiřího Máci z internetového obchodu eMobchod si před svátky kupují vlajku hlavně radnice. „Normální lidé po celý rok rovnoměrně. Třeba k Vánocům či narozeninám. Každopádně je o moravskou vlajku mnohem větší zájem než třeba o českou," upozornil Máca.