„Nabídku jsem dlouho zvažoval a projednával s lidmi kolem sebe. Jsem místopředsedou Svazu měst a obcí České republiky a také předsedou legislativní komise svazu. Z vlády i parlamentu do svazu přicházejí připomínky a s vládou jednáme běžně. Úzkou spolupráci máme právě s ministerstvem pro místní rozvoj," řekl starosta Kyjova s tím, že právě MMR je stěžejní pro požadavky obcí a měst, které ovlivňují jejich další rozvoj.

Ministr ze Slovácka s sebou může přinést výhody pro celý region, byť není jasné, jak dlouho bude Rusnokův kabinet vládnout. „Pokud vláda vydrží, může být pro region výhodou, že v ní má svého zástupce a regionální představitelé se mají na koho obracet," zamyslel se politolog Stanislav Balík.

Jako výhodné pro Slovácko vidí Luklovo působení na ministerstvu například ředitel Státního fondu rozvoje bydlení Jiří Koliba. Předsedou výboru tohoto fondu je právě ministr pro místní rozvoj. „Toto ministerstvo má přímo v názvu předmět své činnosti a záleží na každém regionu, jak bude šikovný při získávání podpory z tohoto rezortu. Na prvním místě jsou dnes informace, a budou-li informace právě z tohoto ministerstva, pak se dá předpokládat, že se náš region může rozvíjet," sdělil Jiří Koliba.