Ale také jsme se ve vzpomínkách vrátili do historie čehosi tak silně voňavého, jako je svátek česneku v Buchlovicích.

Kdo přišel s myšlenkou založit v městyse pod Buchlovem česnekový festival?

Aniž se tím chci chlubit, inspirátorem festivalu jsem byl já, největším podporovatelem Franta Hrňa, který se dovedl správně nadchnout a podpořit mě. Chtěli jsme si prostě udělat nějakou radost, jinou než všechny ostatní. Tu radost jsme viděli především ve spojení krásné přírody buchlovického parku a voňavé zeleniny – česneku. A také jsme pochopili, že česnek v oblasti Uherskobrodska už končí, takže je potřeba držet se podobně jako u vína hesla: Najdi si svého vinaře, tak jsme začali pracovat s mottem: Najdi si svého česnekáře!

K tomu ale došlo až v roce 2002. Proč?

Nultý ročník festivalu jsme chtěli uspořádat v roce 1997, kdy Slovácko postihly velké záplavy, kvůli nimž se ten ročník nezdařil. Tehdy ve spolupráci s Památkovou správou Buchlovice a jejím ředitelem Pavlem Vláškem se nám to podařilo. Na první česnekový festival v areálu buchlovického zámku přišlo na 350 návštěvníků, zatímco loni jich na něj navzdory tropickým vedrům zavítalo asi tři a půl tisíce lidí z Česka a Slovenska.

Pěstovalo se na přelomu tisíciletí česneku na Slovácku méně než třeba v sedmdesátých letech minulého století?

Ano, bylo to tak. Slýchali jsme ty stesky pěstitelů, že se česnek nevyplatí pěstovat, i když mně se to na mé zahrádce vždycky vyplatilo. A tak jsme začali spolupracovat s našimi předními šlechtiteli a specialisty na ochranu rostlin včetně česneku, a to s inženýry Janem Kozákem, Pavlem Havránkem a Jiřím Rodem, kteří nám poněkud otevřeli oči, takže jsme museli nějakým způsobem veřejně podpořit domácí česnek.

A byly tu slavnosti česneku. Jaký byl jejich původní název?

Od začátku jsme užívali název Festival česneku na zámku Buchlovice, v posledních pěti letech pak pro omezený prostor v zámeckém parku se název poupravil na Festival česneku na zámku (a v městečku) Buchlovice. Od roku 2002 užíváme logo, které pro Folklórní agenturu Buchlov připravil akademický malíř Antonín Sládek z Huštěnovic. Logo máme včetně názvu zabezpečené ochrannou známkou.

Festival má také svoji hymnu. Kdo ji složil?

Protože jsme s Františkem Hrňou poněkud rozverní hoši, festivalové hymny střídáme. Na melodii písně Ešče si já, ešče si já, pohár vína zaplatím, jsem například napsal tři sloky, oslavující česnek. První dvě se dají zpívat veřejně, třetí pak raději o samotě. V letošním roce se bude zpívat původní hymna z roku 2002 Zazpívejme, bratře, tu píseň o zdraví … s dovětkem – písní: 
Nad Malú Blatničkú stavjajú kapličku, 
kdo v ní bude bývat, Janíček s Aničkú.
Oni sa milujú, jak česnek s cibulú,
dobře im tam bude, chvála Pánu Bohu. (smích)

Vydala i pro letošní ročník Festivalu česneku Folklorní agentura Buchlov pokyny k prodeji celosvětově známého koření a zeleniny z čeledi amarylkovitých?

Podmínky prodeje jsme ponechali stejné, jako v loňském roce. Prodávat se mohou pouze české odrůdy česneku, v případě slovenských prodejců i slovenské registrované a krajové odrůdy. Pokud je nebude prodávat sám pěstitel nebo jeho zaměstnanci, je třeba, aby měli u sebe doklad o nabytí zboží. Neměl-li prodejce ke svému zboží certifikát vydaný občanským sdružením Českomoravský česnek se sídlem v Buchlovicích, mohl si o něj požádat do 18. července. Musel rovněž ale zaslat typický vzorek pěti cibulí od každé prodávané odrůdy na adresu TIC Buchlovice tak, aby na ni dorazil nejpozději do výše zmíněného data. O prodeji a dalších věcech, týkajících se festivalu je možno se už od začátku tohoto roku dočíst na našich stránkách www.festivalcesnekubuchlovice.cz.

Čeká letos návštěvníky nějaká novinka?

Novinek je celá řada – od parkování zdarma a převoz návštěvníků do centra městečka, přes vstupné až k programu. Zde bych chtěl odkázat na naše tvůrčí počiny, zcela nové hry s názvy Česnekový kikindáš, ČEMOSU a Nenasytný Jurko.

Co bude podle vás největším tahákem festivalu?

Největším tahákem by měl být česnek, protože kvůli němu se vlastně v Buchlovicích scházíme.

Kolik tun česneku asi pěstitelé do Buchlovic přivezou?

Prodejců česneku může letos do Buchlovic přijet pět až šest desítek. Ti rozhodně přivezou více než deset tun voňavé zeleniny, která se podle všech známek letos dobře vyvedla.

Loňského roku navštívilo náš festival více než čtyřicet prodejců česneku a mohlo se ho prodat šest tun. Hodně česneku si však prodejci odváželi domů, protože návštěvnost festivalu byla díky tropickým teplotám proti jiným rokům poměrně nízká.

Komu letos udělí pořadatelé v rámci festivalového pořadu Česnekové hlavy?

Stejně jako v minulosti, i letos budou uděleny Česnekové hlavy pro ty z nás, kteří dovedou udělat cosi přínosného pro festival a lidi, kteří jej navštěvují. Česneková hlava I. stupně bude udělena Evě Jiřikovské, scénografce a výtvarnic Slováckého divadla v Uherském Hradišti a člence taneční skupiny souboru Hradišťan, za rozdávání radosti a lásky na všech dosavadních Festivalech česneku. Česnekovou hlavu II. stupně předáme cimbálové muzice Burčáci z Míkovic, která pod cíleným vedením Fanoša Ilíka, vulgo HOLMESE, spěje k nebeským výšinám a nám všem bude hrát už při 13. ročníku Festivalu česneku. III. stupněm česnekové hlavy poctíme dechovou hudbu Buchlovjané, jejímž vedoucím je Pavel Martinák. Cena bude hudebnímu ansámblu udělena za dlouhodobou podporu česnekových festivalů a za zpříjemnění pobytu na nich širokým masám obecenstva ve fázi koncertní – pódiové i při hře přímo v trávě.