Degustátoři, kteří v obou budovách zasedli ve dvaceti komisích, nejprve přičichli k nalitému vínu ve sklence, zatočili jí, pak si proti světlu prohlédli barvu vinného moku a teprve po chvíli, kterou dali vínu, aby se otevřelo, jej ochutnali. Pováleli ho lehce na jazyku, nechali absorbovat svoje chuťové buňky i tu nejmenší součást tvořící chuť, teprve pak víno polkli.

„Kdyby se chuťové a viditelné vjemy daly převést do čísel a uložit do počítače, a ten by je uměl zpracovat, tak bychom jako degustátoři nepotřebovali žádné bodování. Počítač by řekl, je tak nebo onak," zamyslel se s pousmáním garant degustace Zdeněk Habrovanský. Před zahájením hodnocení porotcům kladl na srdce, aby na výstavu vín nepustili vadná nebo nemocná vína. „Výstava se uskuteční o poslední dubnové sobotě, a to se dá počítat s tím, že bude teplejší období. Ony by v něm byly ty vady a nemoci vín ještě více zdůrazněny," poučil degustátory Zdeněk Habrovanský.

„Naším cílem je, aby lidé na výstavě vín, která má v Mařaticích osmatřicetiletou tradici, koštovali dobře ohodnocená vína. Proto jsou už tradičně vedoucími komisí lidé, kteří mají mezinárodní degustační zkoušky," přidal jednu zkušenost Bohuslav Jež, předseda spolku Vinaři Mařatice. Spolu s garanty degustace a výstavy Vojtěchem Lužou a Zdeňkem Habrovanským okomentoval při degustaci používaný stobodový systém hodnocení vína. Ten umožňuje daleko přesněji než systém dvacetibodový vyhodnotit kvalitu vína ve všech jeho projevech. „Stobodový systém hodnocení je využíván při všech významných vinařských výstavách," potvrdil Vojtěch Luža.

„Vína, která předložili vinaři na jednu z posledních výstav na Slovácku, do Mařatic, jsou velice zajímavá a pěkná. Většina z nich už prošla letos úspěšně sítem řady výstav. Neúspěšné vzorky si asi nechali vinaři doma a budou s nimi pracovat," shodli se garanti výstavy.

Už samotná číslovka pro ročník konání výstavy vín, a to osmatřicet, vypovídá o oblíbenosti a přitažlivosti ochutnávky vinných moků v Uherském Hradišti, kterou pořádá parta nadšenců sdružených ve spolku Vinaři Mařatice.

„Do roku 2000 pořádala výstavy vín mařatická organizace zahrádkářů, v níž byli organizováni i místní vinaři. Ti pak vytvořili občanské sdružení, dnes už zapsaný spolek. Zpočátku byly výstavy pořádány o Velikonocích, ale protože vzorků přibývalo, přesunuli jsme košty do Hradiště," zavzpomínal Bohuslav Jež.

První výstava vín v režii mařatických vinařů se uskutečnila na zimním stadionu v roce 1990. „Tam je její uspořádání pracnější, ale lidé mají na velké ploše stadionu dost místa k sezení, ale hlavně se nemusí tlačit jako na jiných výstavách u nalévacích boxů a pultů," odkryl předseda mařatických vinařů organizaci koštu vín na „zimáku". Tam budou v sobotu převládat vzorky Ryzlinku rýnského, Chardonnay a Rulandského bílého.