Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Máme problém s parkováním, přijeďte raději vlakem nebo na kole

Hostětín /ROZHOVOR/ - Už pět let působí na pozici projektové manažerky a garantky vzdělávacích programů Centra Veronica Hostětín, které je jedním z organizátorů víkendové Jablečné slavnosti v Hostětíně.

24.9.2011
SDÍLEJ:

Hostětín. Ilustrační foto.Foto: DENÍK/archiv

Řeč je o Haně Machů (na snímku), která v rozhovoru pro Slovácký deník zmiňuje kromě celé řady zajímavostí také to, že by návštěvníci měli na tuto akci vyrazit raději pěšky, na kole nebo vlakem, protože organizátoři mají problém s parkovacími místy.

Desetiletá tradice, to je pro organizátora jakékoliv akce docela slušný důvod k ohlédnutí. Lehké určitě nebyly ani začátky Jablečné slavnosti v Hostětíně, jak na ně vzpomínáte?

Jablečná slavnost začínala v roce 2002 jako setkání desítky přátel, kteří chtěli společně oslavit druhé „narozeniny“ hostětínské moštárny. Neměli jsme tehdy vůbec žádné ambice ani představu o tom, do jakých rozměrů se slavnost postupem času rozroste. Akce byla sice amatérská, ale krásně emotivní a pohodová. Tu atmosféru se snažíme zachovat doteď. Akce se liší od různých profesionálních festivalů tím, že ji pořádají neziskové organizace a má za cíl prezentovat ovocnářství, místní výrobky a řemesla a hodně se při ní věnujeme i ekologickému vzdělávání. Jinak má vše, co má správná akce mít zábavný program, kvalitní hudbu, dobré jídlo a přátelské ovzduší.

Jak dlouho se akce takového kalibru vlastně chystá a o kolik lidí se v jejím průběhu zvýší počet obyvatel Hostětína?

Akci začínáme plánovat v červnu a s blížícím se termínem se samozřejmě intenzita chystání stupňuje. Teď už na přípravě akce pracujeme denně i více než 8 hodin. V hlavním organizačním týmu je asi 5 lidí, ale při samotné akci nám pomáhá přibližně stovka dobrovolníků. Pokud bude pěkné počasí, tak očekáváme zhruba 2500 návštěvníků. To je tak maximální kapacita, kterou Hostětín ještě unese. Jsme malá obec a víc návštěvníků by bylo už na úkor kvality akce. Už teď máme problémy třeba s parkováním proto prosíme návštěvníky, aby raději přijeli vlakem nebo na kole. Jako poděkování od nás dostanou poukázku na skleničku moštu zadarmo. Ty, kdo pojedou přece jen autem, prosíme o příjezd ze směru od Pitína.

Stovka dobrovolníků, to je docela velké číslo. Odkud se rekrutují a kde máte pro takovou armádu pomocníků vytvořeno nezbytné zázemí?

Máte pravdu, že sehnat takové množství pomocníků není rozhodně jednoduché a koordinovat potom ten dav prácechtivých lidí je ještě náročnější. My máme to štěstí, že se mnoha našim pomocníkům u nás tak líbí, že se k nám pravidelně vracejí. Pomáhají například studenti brněnských vysokých škol, slavičínského gymnázia a především hodně našich přátel z okolí. Patří jim náš velký dík, bez nich by to nešlo. Dobrovolníci se sjíždějí už v pátek a celou sobotu pracují na přípravách slavnosti. Bydlí v našem ekopenzionu v Centru Veronica a v obecní ubytovně.

Čím bude zajímavý ten její letošní jubilejní ročník?

V jubilejním ročníku jsme se nesnažili o žádné významné novinky jedinou novinkou bude Jablečný trojboj hry pro dospělé. Spíš se snažíme akci stále zdokonalovat, aby se u nás lidé cítili příjemně. Hrdí jsme na Jablečnou stezku pro děti, jejíž téma i aktivity vymýšlíme každý rok jiné a máme vždy dobré ohlasy. Nejsou to totiž jen tak ledajaké hry, ale vždy mají vzdělávací podtext a děti se na nich dozví mnoho zajímavostí z přírody. Letošní stezka se bude věnovat ovocnému sadu a tomu, co v něm roste a žije. Jinak na návštěvníky čeká řemeslný jarmark, ukázky řemesel, ovocnářské a ekologické poradenství, exkurze po hostětínských ekologických projektech, divadlo pro děti, koncerty, cimbálovka a řada dalších aktivit.

Pokud bych si měl představit něco konkrétního pod pojmem tradiční bělokarpatská odrůda ovoce, jaké ovoce by to mělo být?

Jsou to ty odrůdy, které se tady pěstují více než sto let a sadili je už naši dědové. Z jablek třeba jadernička, panenské, kožená reneta. Neodmyslitelně patří ke krajině, ale v dnešní moderní době se bohužel vytrácí. Přitom mají řadu vlastností, které u moderních odrůd postrádáme - odolnost proti chorobám, přizpůsobivost místním stanovištním a mikroklimatickým podmínkám i pestré možnosti využití. Zatímco některé sorty se hodí na přímý konzum, jiné jsou lepší na mošt, víno, destiláty, povidla, marmelády či k sušení. Ovoce bylo důležitým zdrojem obživy a příjmů místních podhorských zemědělců. V minulosti se také používalo při léčbě různých onemocnění a dodnes patří do tradiční kuchyně.

Přichystali jste pro návštěvníky akce bohatý, zábavný, kulinářský, poučný i mírně turistický program. Mohla byste zmínit některé atraktivní kulinářské speciality i to, v čem by váš turistický program pro ně mohl být zajímavý?

Vyhledávanou kulinářskou aktivitou je výstava a prodej jablečných moučníků, které pečou hostětínské hospodyňky. Návštěvníci si pochutnají samozřejmě na čerstvě vylisovaném moštu, jehož chuť a vůně nemají obdoby. V naší Fair Trade kavárně mohou také ochutnat míchané nápoje z našich moštů a sirupů. Na prodej budou jehněčí steaky i vegetariánské speciality. Co se týká té turistiky, tak se zájemci mohou vydat na procházku Po sochách v krajině v okolí Hostětína.

A kolik jablek se vlastně letos urodilo v Hostětíně a okolí? Je to rok příznivý spíš kvantitativně nebo také kvalitativně?

Jablek se bohužel urodilo velmi málo. U nás je situace o to komplikovanější, že moštujeme především jablka v bio- kvalitě. Také loňské zásoby moštů a sirupů jsou již doprodány, poslední láhve jsou nachystány právě na Jablečnou slavnost. Přijeďte ochutnat.

Autor: Pavel Bohun

24.9.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

Měli zpronevěřit evropské dotace, za to můžou dostat i tři roky vězení

Základní škola Hradčovice – 1. B třída paní učitelky Kateřiny Mazůrkové.

Představujeme prvňáčky ze Základní školy v Hradčovicích

Při Ovarové serenádě nebyla nouze dobroty z pašíků

FOTOGALERIE / Areálem Madis relaxačního centra ve staroměstské Kosmově ulici se v sobotu odpoledne mísily vůně zabijačkových dobrot. Při 12. ročníku Ovarové serenády si měli návštěvníci na čem pošmáknout.

Jan Juroška: Výsledkově se nám nedaří. Věřím, že se odrazíme na Dukle

Trochu netradičně, už zítra, hraje Slovácko další ligový zápas. Prohru z Brna může napravit v předehrávce 11. kola na pražské Julisce. Právě z Dukly Praha přišel v létě do Uherského Hradiště fotbalový univerzál Jan Juroška.

V Kudlovicích ochutnávali domácí štrúdly a likéry

Především k setkání, pobavení, prohloubení sousedských a mezilidských vztahů uspořádala v sobotu kudlovická organizace Českého svazu zahrádkářů II. ročník Koštu domácích likérů a štrúdlů.  

Při oslavě 760 let Hradiště ocenili Alberta Gottwalda a Františka Ilíka

FOTOGALERIE / Předání Cen města Uherské Hradiště za rok 2016, slavnostní přivítání zástupců partnerských měst i hudební doprovod cimbálové muziky Harafica, takový byl v neděli 15. října program slavnostního večera k 760. výročí založení města Uherské Hradiště ve Slováckém divadle.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení