VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Máme problém s parkováním, přijeďte raději vlakem nebo na kole

Hostětín /ROZHOVOR/ - Už pět let působí na pozici projektové manažerky a garantky vzdělávacích programů Centra Veronica Hostětín, které je jedním z organizátorů víkendové Jablečné slavnosti v Hostětíně.

24.9.2011
SDÍLEJ:

Hostětín. Ilustrační foto.Foto: DENÍK/archiv

Řeč je o Haně Machů (na snímku), která v rozhovoru pro Slovácký deník zmiňuje kromě celé řady zajímavostí také to, že by návštěvníci měli na tuto akci vyrazit raději pěšky, na kole nebo vlakem, protože organizátoři mají problém s parkovacími místy.

Desetiletá tradice, to je pro organizátora jakékoliv akce docela slušný důvod k ohlédnutí. Lehké určitě nebyly ani začátky Jablečné slavnosti v Hostětíně, jak na ně vzpomínáte?

Jablečná slavnost začínala v roce 2002 jako setkání desítky přátel, kteří chtěli společně oslavit druhé „narozeniny“ hostětínské moštárny. Neměli jsme tehdy vůbec žádné ambice ani představu o tom, do jakých rozměrů se slavnost postupem času rozroste. Akce byla sice amatérská, ale krásně emotivní a pohodová. Tu atmosféru se snažíme zachovat doteď. Akce se liší od různých profesionálních festivalů tím, že ji pořádají neziskové organizace a má za cíl prezentovat ovocnářství, místní výrobky a řemesla a hodně se při ní věnujeme i ekologickému vzdělávání. Jinak má vše, co má správná akce mít zábavný program, kvalitní hudbu, dobré jídlo a přátelské ovzduší.

Jak dlouho se akce takového kalibru vlastně chystá a o kolik lidí se v jejím průběhu zvýší počet obyvatel Hostětína?

Akci začínáme plánovat v červnu a s blížícím se termínem se samozřejmě intenzita chystání stupňuje. Teď už na přípravě akce pracujeme denně i více než 8 hodin. V hlavním organizačním týmu je asi 5 lidí, ale při samotné akci nám pomáhá přibližně stovka dobrovolníků. Pokud bude pěkné počasí, tak očekáváme zhruba 2500 návštěvníků. To je tak maximální kapacita, kterou Hostětín ještě unese. Jsme malá obec a víc návštěvníků by bylo už na úkor kvality akce. Už teď máme problémy třeba s parkováním proto prosíme návštěvníky, aby raději přijeli vlakem nebo na kole. Jako poděkování od nás dostanou poukázku na skleničku moštu zadarmo. Ty, kdo pojedou přece jen autem, prosíme o příjezd ze směru od Pitína.

Stovka dobrovolníků, to je docela velké číslo. Odkud se rekrutují a kde máte pro takovou armádu pomocníků vytvořeno nezbytné zázemí?

Máte pravdu, že sehnat takové množství pomocníků není rozhodně jednoduché a koordinovat potom ten dav prácechtivých lidí je ještě náročnější. My máme to štěstí, že se mnoha našim pomocníkům u nás tak líbí, že se k nám pravidelně vracejí. Pomáhají například studenti brněnských vysokých škol, slavičínského gymnázia a především hodně našich přátel z okolí. Patří jim náš velký dík, bez nich by to nešlo. Dobrovolníci se sjíždějí už v pátek a celou sobotu pracují na přípravách slavnosti. Bydlí v našem ekopenzionu v Centru Veronica a v obecní ubytovně.

Čím bude zajímavý ten její letošní jubilejní ročník?

V jubilejním ročníku jsme se nesnažili o žádné významné novinky jedinou novinkou bude Jablečný trojboj hry pro dospělé. Spíš se snažíme akci stále zdokonalovat, aby se u nás lidé cítili příjemně. Hrdí jsme na Jablečnou stezku pro děti, jejíž téma i aktivity vymýšlíme každý rok jiné a máme vždy dobré ohlasy. Nejsou to totiž jen tak ledajaké hry, ale vždy mají vzdělávací podtext a děti se na nich dozví mnoho zajímavostí z přírody. Letošní stezka se bude věnovat ovocnému sadu a tomu, co v něm roste a žije. Jinak na návštěvníky čeká řemeslný jarmark, ukázky řemesel, ovocnářské a ekologické poradenství, exkurze po hostětínských ekologických projektech, divadlo pro děti, koncerty, cimbálovka a řada dalších aktivit.

Pokud bych si měl představit něco konkrétního pod pojmem tradiční bělokarpatská odrůda ovoce, jaké ovoce by to mělo být?

Jsou to ty odrůdy, které se tady pěstují více než sto let a sadili je už naši dědové. Z jablek třeba jadernička, panenské, kožená reneta. Neodmyslitelně patří ke krajině, ale v dnešní moderní době se bohužel vytrácí. Přitom mají řadu vlastností, které u moderních odrůd postrádáme - odolnost proti chorobám, přizpůsobivost místním stanovištním a mikroklimatickým podmínkám i pestré možnosti využití. Zatímco některé sorty se hodí na přímý konzum, jiné jsou lepší na mošt, víno, destiláty, povidla, marmelády či k sušení. Ovoce bylo důležitým zdrojem obživy a příjmů místních podhorských zemědělců. V minulosti se také používalo při léčbě různých onemocnění a dodnes patří do tradiční kuchyně.

Přichystali jste pro návštěvníky akce bohatý, zábavný, kulinářský, poučný i mírně turistický program. Mohla byste zmínit některé atraktivní kulinářské speciality i to, v čem by váš turistický program pro ně mohl být zajímavý?

Vyhledávanou kulinářskou aktivitou je výstava a prodej jablečných moučníků, které pečou hostětínské hospodyňky. Návštěvníci si pochutnají samozřejmě na čerstvě vylisovaném moštu, jehož chuť a vůně nemají obdoby. V naší Fair Trade kavárně mohou také ochutnat míchané nápoje z našich moštů a sirupů. Na prodej budou jehněčí steaky i vegetariánské speciality. Co se týká té turistiky, tak se zájemci mohou vydat na procházku Po sochách v krajině v okolí Hostětína.

A kolik jablek se vlastně letos urodilo v Hostětíně a okolí? Je to rok příznivý spíš kvantitativně nebo také kvalitativně?

Jablek se bohužel urodilo velmi málo. U nás je situace o to komplikovanější, že moštujeme především jablka v bio- kvalitě. Také loňské zásoby moštů a sirupů jsou již doprodány, poslední láhve jsou nachystány právě na Jablečnou slavnost. Přijeďte ochutnat.

Autor: Pavel Bohun

24.9.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Pomocní kuchaři 18 000 Kč

Pomocní kuchaři Pomocný kuchař/ka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Hledáme výpomoc do kuchyně na Hotel Buchlov. Není nutné mít zkušenosti, nabízíme klasickou práci kterou zvládne každý. , Můžeme nabídnout: mzdové ohodnocení 18000 - 22000,-, jednosměnný provoz, práce na hlavní pracovní poměr, pracovní doba krátký / dlouhý, zaměstnanecké benefity: wellness, sleva na zájezdy z CA Régio, využití služeb partnerských podniků se slevou 20% - Hotel Buchlov, Penzion Régio. Očekáváme: pozitivní přístup k práci a časová flexibilita. V naší firmě si všímáme pracovitých lidí a dokážeme je patřičně odměnit. Odpovídáme všem uchazečům.. Pracoviště: Hotel buchlov***, Polesí, č.p. 297, 687 08 Buchlovice. Informace: Jan Lexa, +420 773 796 300.

Obchod - Obchod Pokladní 14 900 Kč

Pokladníci v prodejnách Prodavač/ka - pokladní. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14900 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Samostatnost, spolehlivost, příjemné vystupování, ochota učit se novým věcem, kontakt telefon nebo e-mail.. Pracoviště: Rosa market s.r.o. - prac. boršice, 687 63 Boršice u Blatnice. Informace: Jana Kollová, +420 606 236 817.

Výroba - Výroba Technici elektronici přístrojů, strojů a 40 000 Kč

Technici projektanti, konstruktéři v ostatních průmyslových oborech letecký konstruktér. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 40000 kč, mzda max. 55000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: práce na rozvoji stávajícího produktu a účast na konstruování nových typů letounů, bezúhonnost, smysl pro detail a pořádek, znalost letecké techniky, znalost letecké kovové konstrukce a softwaru Catia. Pracoviště: Brm aero, s.r.o. - prac., Letecká, č.p. č.e. 255, 686 04 Kunovice. Informace: Martin Bříštěla, +420 608 306 338.

Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 16 000 Kč

Prodavači potravinářského zboží Prodavač/ka maso, uzeniny, lahůdky - STARÉ MĚSTO. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Jedná se o řeznictví Procházka (PMU CZ, a. s.), v prostorách Lidlu ve městě STARÉ MĚSTO. , , Pracovní náplň , • prodej masa , • příprava a prodej uzenin, lahůdek a pečiva , • manipulace se zbožím , , Požadujeme , • vyučení v oboru (prodavač nebo řezník) výhodou , • chuť do práce , • nezaučené zaučíme , , Nabízíme , • pracovní poměr na dobu neurčitou s pravidelně vyplácenou mzdou , • bonusy za plnění tržeb, zaměstnanecké nákupy, stravenky , • kreativní práci s lidmi s možností postupu , , V případě zájmu se v dopoledních hodinách zastavte přímo na prodejně, nebo svůj životopis zašlete na alehka@prochazka.cz.. Pracoviště: Pmu cz, a.s., pracoviště staré město, Východní, č.p. 2063, 686 03 Staré Město u Uher.Hrad.. Informace: Adéla Lehká, +420 416 856 107.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Fotbalisté Slovácko (v bílých dresech) se ve 29. kole HET ligy utkalo se sousedním Zlínem. Fanoušci vytvořili krajskému derby bouřlivou kulisu.
50

Lukáš Sadílek: Jsme zklamaní. V derby jsme chtěli tři body

Jízda králů v Kunovicích 2018 - Formanské odpoledne
13

Formanské odpoledne začalo přehlídkou 28 zápřahů

Velehrad navštívila viceprezidentka Bulharska Ilijana Iotova

Viceprezidentka Bulharské republiky Ilijana Iotova navštívila v sobotu odpoledne poutní Velehrad, kde vyvrcholila její třídenní pracovní návštěva v České republice. Před velehradskou radnicí ji přivítal starosta obce Aleš Mergental s hejtmanem Zlínského kraje Jiřím Čunkem.

Dopadlo to tak, jak mělo, říká trenér Zlína Petržela

/ROZHOVOR/ Po sobotním zápase byl v obvyklém transu. Trenér fotbalistů Zlína Vlastimil Petržela krátce po derby na Slovácku marně hledal odpověď otázku, zda se ševci díky nerozhodnému výsledku 1:1 zachránili, nebo budou muset o ligovou příslušnost bojovat v posledním kole doma proti Liberci. 

Fanoušci Petrželu nezaskočili. Tohle bylo jenom dětské hřiště, tvrdí

Podobné scény jsou často k vidění hlavně v televizi při záběrech ze zahraničních soutěží. Závěr sobotního krajského derby mezi Slováckem a Zlínem přineslo řádění fanoušků.

S vážným zraněním transportoval motorkáře do nemocnice vrtulník

Ke srážce motorky s osobním automobilem došlo v sobotu odpoledne v blízkosti Starých Hutí. Na místo letět i vrtulník. Nehoda se zraněním se stala na silnici I/50 v Chřibech.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT