„V posledních letech nebylo po bunkru ani stopy, byl celý zasypaný, neznalý člověk, který šel kolem si podzemního úkrytu ani nemohl všimnout. Lhotská mládež tak věděla o bunkru jenom z vyprávění. Celá rekonstrukce vznikla na popud Jitky Štěpánová, která pravidelně okolí Antoníčku brázdí s mladými turisty. O bunkru jim mohla jenom vyprávět. Do turistické kroniky dokonce zapsala, že děti mrzí, že se do bunkru nemůžou podívat. To byl zdroj myšlenky k obnovení starého krytu," říká Stanislav Kuřina, který vzal celou akci do svých rukou. „Nemohl jsem to nechat bez povšimnutí, sešel jsem se se starostou Tondou Jelénkem, který naší akci podpořil. První práce začaly na jaře 2015," upřesňuje začátky rekonstrukce a pokračuje.

„Celý podzemní kryt byl zarostlý křovím a vůbec nebylo znát, ve kterých místech se přesně nachází. Práce začaly odstraněním křoví, zeminy a těžkých betonových panelů, které ležely na bunkru. Další krok byl odstranění zeminy těsně u bunkru, tam se vyzdily opěrné zdi ke vchodu," popisuje práce Kuřina. Vnitřní výbavu bunkru tvoří staré mapy, lavice, stůl a rekvizity, které připomínají minulost armády.

Výstavba vojenského podzemního bunkru (UŽ – 6, vojenské označení, Úkryt Ženijní číslo 6) pod Antonínkem se datuje do šedesátých let minulého století. Sloužil jako spojařská pozorovatelna šestého motostřeleckého pluku z Uherského Hradiště. Před čtyřmi lety ho získala do svého vlastnictví obec Ostrožská Lhota. „Bylo to v roce 2012, obec dostala nabídku od ministerstva obrany. Za pár měsíců přišel předseda turistů Standa Kuřina, že by si vzali bunkr pod svoje křídla. Pro obec to bylo jedině plus. Budeme rádi, když se bude objekt pro veřejnost využívat," vyjádřil se k rekonstrukci starosta Ostrožské Lhoty Antonín Jelének.

Celá oprava trvala zhruba rok a bylo na ní odpracováno úctyhodných 466 hodin. Všechno organizoval Stanislav Kuřina pod záštitou lhotských turistů a obce. „Osobně bych chtěl vyzvednout Lhoťany, turisty a přátele historie, kteří se podíleli největším měrou na rekonstrukci. Jsou to Josef Boček, Zdeněk Mezírka, Josef Polášek, František Páč, Jaroslav Šálek a Pavel Žajdlík. Panoramatická fotografie, která je u bunkru, je dílo Petra Radocha," poděkoval Stanislav Kuřina a pozval všechny Lhoťany a příznivce historie na slavnostní otevření. „Bude v sobotu 23. dubna ve 14 hodin. V blízkosti bunkru bude i možnost opékání špekáčků," dodal na závěr.

ČTĚTA TAKÉ Setkání Lhota a Lehot v Ostrožské Lhotě