A právě té si minulý týden užívalo osmnáct dvanáctiletých kluků na fotbalovém táboře v Horním Němčí, který tam zorganizoval trenér mládeže 1. FC Slovácko David Velecký.

„Moc se nám tady líbí. Hodně hrajeme, trénujeme, bazén tu máme. Nic nám nechybí," přiznává dvanáctiletý Radek Bobčík z nedalekého Dolního Němčí. Za pravdu mu dává stejně starý kamarád s kopačkami na nohou, Michal Kohút z Javorníka. „Máme sice zápřah, ale dá se to vydržet, určitě je to lepší než ve škole. Prostě paráda," usmívá se.A jaký mají kluci denní režim? Vstávají v 8 hodin a po snídani je mezi 9. a 11. hodinou čeká první trénink na fotbalovém hřišti. „Pak si můžou dopřát takovou relaxační hodinku v bazénu, který je přímo 
u penzionu, zahrát si tenis, nohejbal nebo si zaskáčou na trampolíně," popisuje náplň dne jeden ze čtyř trenérů David Jurásek.

Oběd čeká účastníky tábora ve 12 hodin a do 14. hodiny si užívají odpoledního klidu. Od 14 do 16 hodin je pak čeká další tréninková porce. „Všechno děláme s míčem, ale tréninky jsou různorodé – gymnastický, atletický, překážkové běhy, koordinace pohybu horní a dolní poloviny těla. Snažíme se tréninky připravovat takové, aby to kluky bavilo," doplňuje trenér Jurásek.

Úderem 16. hodiny přichází čas na svačinu, po které následuje volnější režim v podobě plavání v bazénu. Hlady v závěru dne malí fotbalisté určitě netrpí, pochutnat si totiž mohou hned na dvou večeřích. „Ti kluci tady opravdu makají, navíc jsou ve vývoji, takže jídlo je pro ně důležité," vysvětluje Jurásek a dodává, že únava malé fotbalisty zmůže tak, že usnou dřív než ve 22 hodin, tedy v čase oficiální večerky. Přesto jsou ale většinou druhý den svěží jako rybičky. „Zájem jsme měli po loňském prvním ročníku obrovský a museli jsme odmítat. Limitující je zde totiž počet lůžek v penzionu, těch je osmnáct. Proto také pořádáme pětidenní turnusy dva," naznačuje David Jurásek. Účastníci letního kempu se podle něj rekrutují převážně z řad žákovských hráčů 1. FC Slovácko a poptávka po tomto soustředění převyšuje nabídku.

Zásadní roli nehraje ani jeho cena. „Za 4500 korun mají ubytování, neomezený přístup do bazénu, plnou penzi a péči trenérů 1. FC Slovácko. V ceně je i řada bonusů, kdy dostanou míče, dresy, trika," vyčísluje Jurásek náklady i servis. Přiznává ale i to, že je vždycky třeba sehnat sponzory. „Například letos je hlavním sponzorem Devil music bar Zbyňka Uhra v Dolním Němčí," doplňuje.

Na prostředí v Horním Němčí nedá dopustit ani další z trenérů a zástupce ředitele sportovní školy v Uherském Hradišti v jedné osobě Michal Beran. „Máme zde ideální zázemí, je tady klid s nádhernou krajinou Bílých Karpat kolem. K dispozici je travnaté hřiště, penzion s bazénem. Ideální kombinace. Pokud bude zájem ze strany účastníků kempu a jejich rodičů, určitě bychom si jej rádi zopakovali i příští rok. Koneckonců tento tábor děláme proto, aby se kluci ve fotbale zdokonalili," pokyvuje hlavou Michal Beran.