Jak dlouho pracujete v kině Máj a jak jste se k této práci dostala?

V kině Máj pracuji už od roku 1994. Před tím jsem pracovala v knihkupectví Archa ve Zlíně, kde jsem navštěvovala i filmový klub, jezdila jsem také do klubu v Uherském Hradišti… V této době v Uherském Brodě totiž filmový klub nefungoval. Proto jsem zašla do kina a nabídla, že ho povedu. Za nějaký čas mi tehdejší provozovatel kina Máj nabídnul, že bych mohla vést nejen klub ale i kino! Tak to bylo pro mne opravdu veliké a milé překvapení. Užívám si jej dodnes a jsem za tuto možnost nesmírně vděčná.

Jak dlouho dopředu se vytváří program na daný měsíc?

Samotné zpracování měsíčního programu trvá zhruba týden, ale příprava podkladů k programování je celoroční průběžná činnost, která obsahuje sledování filmových novinek, distribučních nabídek, filmových festivalů atd.

Podle čeho vybíráte filmy?

Snažím se o to, aby byl program žánrově co nejpestřejší a současně vyvážený. Aby si každý divák našel v programu tu „svoji" premiéru a měl důvod k nám do kina přijít. Nebo spíše aby měl důvod se k nám pravidelně vracet.

Hrají se v Uherském Brodě všechny novinky, co přijdou na trh?

Většinou ano… Některé měsíce však vychází tolik premiér, že při nejlepší vůli je, při hracím profilu úterý – neděle, zahrát prostě nemůžeme. Museli bychom promítat nejméně třikrát denně včetně pondělků… Je pak velice těžké určit, který film se do programu nedostane.

Kdo určuje kolik představení daného filmu se u vás odehraje? Hrají tam role i finance?

Samozřejmě! Očekávané divácké hity programuji jako první. Patří jim nejatraktivnější časy promítání, určuji počet projekcí, termíny, reprízy. Ovšem ne vždy dopadne návštěvnost podle očekávání kinařů, ale i distributorů a samotných producentů filmů. Dlouho avizované blockbustery občas projdou kinem bez povšimnutí většího počtu diváků.

Zavedli jste hororové noci, jaký to má ohlas?

Už 17 hororových nocí ukázalo, že horory diváky do kina pořád táhnou. Průměrná návštěvnost čítá okolo 100 diváků. Inspiraci Hororových nocí do kina na jaře 2014 přinesla zapálená filmová fanynka Jana Bílková, dnes už moje kolegyně.

Plánujete opět promítat v letním kině?

Samozřejmě, tak jako v minulých letech budeme i letos promítat každou sobotu po setmění u literární kavárny Ulité Kafé v Seichertově ulici. Diváci tu sedí pod vzrostlým ořechem, jehož listy lemují horní část filmového obrazu. Opravdu poetické místo pro letní večery s filmem. Objevil ho bývalý kolega, fotograf a kameraman Pavel Vrága, za což jsme mu velice vděčni. Pěkné filmy s vynikající kávou Ulity, k níž letos přibudou i buchty či pohoštění od samotných diváků. Kdo nechce platit, může přinést plech s buchtami a pohostit diváky. Kdo platit chce, bránit mu nebudeme. Naopak se vstupenkou divák získá slevu do Napoli, restaurace pro zdravý den. Celkem devět filmů na červenec a srpen, které vybíráme spolu s nejlepším kavárníkem na světě Karlem Gregorem. Toto léto hrajeme například Kobry a užovky, Teorii tygra, Kluka ve světě příšer, Divočinu nebo Mládí. Mix filmů, které stojí za to znovu vidět s neopakovatelnou atmosférou pod hvězdami, tady pod ořechovým listím…

Jaké další speciální programy pro diváky nabízíte a o co je největší zájem?

Samozřejmostí v programu kina Máj jsou už léta cykly Bio senior, Bijásek, Baby Bio, Filmový klub, od podzimu 2014 Dílna animace. Chtěla bych také zmínit projekt, ze kterého mám obrovskou radost, a tím je Film a škola. Funguje u nás od podzimu roku 2012. Představení tohoto cyklu pravidelně navštěvují studenti Gymnázia J. A. Komenského a občas i jiné střední a některé základní školy. Cílem je představit studentům jedinečné skvosty světové i domácí kinematografie s odborným filmovým úvodem. Vrátím se ještě k Dílně animace. Díky dílně u nás vzniklo už čtyřicet krátkých filmů pod vedením lektora Milana Ondrucha a jeho studentů z UTB. Děti, které se na filmy doteď jen dívaly, tak mají možnost si svůj film samy vytvořit. A tomu se nedá odolat. Ta vášeň vyprávět svoji myšlenku v několika sekundách filmu vás strhne! Takže v dílnách pracují i rodiče, kteří sem své děti jen přivedli. Dalším projektem je Slovácko ve filmu, jehož autorem je Petr Slinták. Díky podpoře partnerů jsme mohli uvést dvanáct unikátních filmů, které vznikaly v tomto regionu. Některé z představení doprovodily cimbálové muziky a foyer se nám proměnilo v besedu u cimbálu.

A ještě nějaké další projekty máte? ¨

Mimořádným projektem jsou neopakovatelné taneční dílny Raducy Vojáčkové, lektorky Tance 5 rytmů a Open Floor, které je možné v kině pořádat díky zasouvacímu hledišti. Kinosál se tak čas od času promění i v překrásný taneční parket. Ve foyer pořádáme výstavy, zatím však nepravidelně. K inspiraci filmem zveme školáky s filmovým zážitkem, který si odnáší po dopoledním představení se školou. Zatím jsme uspořádali výstavy k filmům Tři bratři, Píseň moře. Na podzim otevřeme rozsáhlou výstavu Kniha džunglí. Podívat se na pohádku okem školáka je někdy mnohem větší dobrodružství než samotná pohádka v kinosále. Ke tvoření zveme děti i v Malovásku, který je ve foyer hodinu před Bijáskem, dětským filmovým klubem. Příležitost hry s tématem filmu je možná i tady.

Vidíte rozdíl ve sledovanosti českých a zahraničních filmů, o co je větší zájem?

Rozdíl ve sledovanosti českých a zahraničních filmů opravdu nevidím. V devadesátých letech byla jistota, že na český film přijdou stovky lidí. Dnes je to jinak. Programování je mnohem složitější…A o co je větší zájem? Záleží na mnoha faktorech. Samozřejmě na reklamě, která film před uvedením v kinech v médiích provází, pak na filmu samotném, na tvůrcích, na tom, zda se jedná o pokračování divácky úspěšného filmu.

Chystáte v nejbližší budoucnosti nějaké novinky?

Ano. Ráda vám to prozradím. Budeme mít konečně nový web!

Jak vypadá váš pracovní den?

Možná mi to nebudete věřit, ale je velmi nabitý… Pořád se setkávám s představou lidí, že vedoucí kina se dívá na všechny filmy a užívá si přítmí kinosálu. Je to však malinko jinak. Pokusím se to zhruba přiblížit. Sleduji filmový distribuční trh, filmové weby, časopisy, zařazuji filmy do programu kina Máj, připravuji texty na plakáty, doplňuji náš web, komunikuji s distributory, s diváky, médii, vytvářím nabídky pro školy, připravuji výstavy, doprovodné akce, spravuji Facebook kina, fotím akce kina, upravuji fotky, komunikuji s diváky, sestavuji statistiky návštěvnosti a tržeb, rozesílám newslettery a tak dále.

Jaký máte vztah k filmům, je to váš koníček?

Je to přímo kůň. Filmy miluji! Využívám každou příležitost, abych viděla to, co mne láká. Ne vždy mi to však čas a povinnosti dovolí. Odkládám je pak do seznamu „někdy".

Máte ráda nějakou konkrétní kinematografii nebo režiséra?

Andreje Tarkovského, Wima Wenderse, Julia Medema, Dušana Hanáka a jeho Obrazy starého světa, Godfreye Reggia, Miloše Formana a další a další.

Navštěvujete Letní filmovou školu v Uherském Hradišti?

Ano! Na LFŠ jezdím snad 20 let. Každým rokem jsem znovu fascinovaná magickou proměnou města, objevuji nové tvůrce, nové filmy. A hlavně si užívám blízkost sdílení se svými přáteli kinaři.