Na jeho počest odhalili ve středu v Kunovicích památník v prostoru mezi tamním kostelem svatého Petra a Pavla a jeho rodným domem. Památník tvoří kamenný solitér dovezený z lomu v Bzové. Na něm je umístěna pamětní deska a odlitek dochovaného podpisu Jana Hrubého.

Ve stejný den mohli zájemci vidět film Jiřího Demla Cesta za návraty věnovaný kunovickému odbojáři.

V pátek začne v budově městského úřadu výstava mapující osudy Jana Hrubého. Bude otevřená od 9. do 13. března v době od 9 do 16 hodin.

„Úroveň národa se pozná podle toho, jak se chová k hrobům svých padlých. Jan Hrubý s nasazením vlastního života se zcela výjimečným způsobem zasloužil o obranu své vlasti. Padl za naši svobodu. Při příležitosti 100. výročí jeho narození město Kunovice vybudovalo Janu Hrubému důstojný památník, který i dalším generacím bude připomínat jeho hrdinství a vlastenectví," uvedla starostka Kunovic Ivana Majíčková.

Jan Hrubý (na snímku) se narodil v Kunovicích v malém domku pod kostelem sv. Petra a Pavla, číslo popisné 3. Dlouhá léta se o jeho osobě, stejně jako o dalších příslušnících zahraničního odboje v západní Evropě, na veřejnosti příliš nemluvilo.

Širší veřejnost byla s jeho osudem více seznámena až po roce 1989, po obnovení samostatnosti Kunovic, díky aktivitám vedení obce v čele s tehdejším starostou Jiřím Demlem. Ten se osobě Jana Hrubého věnuje intenzivně řadu let a v letošním roce by měla být představena kniha věnovaná životu tohoto kunovického rodáka.