V Jankovicích se letos uskutečnil již čtrnáctý ročník koštu slivovice celý článek a fotogalerie ZDE, který všem příchozím nabídl celkem sto padesát čtyři vzorků pálenek. Kromě téměř stovky vzorků slivovice mohli všichni příchozí okoštovat také čtyři vzorky oskeruše. Pálenky přihlásili pěstitelé téměř z třiceti obcí Slovácka.

„Degustaci předložených vzorků jsme uspořádali týden před koštem, tedy 31. ledna. Všechny přihlášené vzorky jsme rozdělili do kategorií letní peckovice, jádrovice a slivovice. V každé kategorii jsme potom vyhlašovali šampiony, kteří dostali diplom a památeční lahev na pálenku,“ uvedl člen organizačního týmu Radek Šilc.

Letošní čtrnáctý ročník nabídl všem příchozím v historii jankovického koštu zatím rekordní počet vzorků. „Příští rok bude patnáctý ročník, to bude takové naše jubileum, a chtěli bychom těch sto padesát čtyři vzorků ještě překonat,“ zasmál se Šilc.

Sto šedesát šest pálenek ze švestek, durancií, meruněk, hrušek, jablek, letních směsí a srnčí guláš, to vše provonělo v sobotu večer zase společenský sál sportovního klubu Sokol Zlechov celý článek a fotogalerie ZDE. Na devatenáctém ročníku koštu slováckého moku, který se konal v režii zlechovských sportovců, se kromě klasické slivovice ze švestek objevily pálenky z hodně neobvyklých surovin. Byly to kupříkladu destiláty z bezinek a šípků, mirabelek a durancií, vína, ale i hruškový „špiritus“ z Francie.

Košty pálenek ve Zlechově měly být jakousi konkurencí degustacím vín, které tam už tradičně a s velkým úspěchem pořádají místní vinaři,“ vysvětlil předseda sportovního klubu Bohumil Obdržálek.

Výstavu vín s ochutnáváním uspořádali zase v Babicích. Sešla se tam téměř stovka návštěvníků, kteří mohli ochutnat na sto sedmdesát vzorků červených a bílých vín.

„Tuto akci pořádáme každý druhý rok, střídáme se s Huštěnovicemi. Kolikátý ročník ale letos pořádáme, to netuším,“ uvedl jeden z pořadatelů a zároveň babický vinař Petr Obdržálek.

Zdeněk Skalička