Takovými i podobnými otázkami se možná zaobírali malí kreslíři ze základních škol, kteří se zapojili do druhého kola dětské kreativní soutěže PeckaFilm na téma Kino budoucnosti.

Jejím pořadatelem byla Městská kina Uherské Hradiště spolu se základními školami. „Zatímco do první hola dětské kreativní soutěže se zapojilo deset škol, do toho druhého se jich přihlásilo jen pět. Zato kresby dětí, které se u nás sešly, jsou vskutku skvělé. Fantazie dětí opět ukázala své nekonečné možnosti," řekl plný nadšení mediální a programový pracovník Městských kin Jaromír Orel.

Netajil se tím, že pořadatelé soutěže zvažují, že by v příštím kole PeckaFilmu, které bude vyhlášeno v září, kluci a holky školou povinní mohli zvládnout natočit krátký film.

„Bude to velká výzva, ale mám ověřeno, že na některých základních školách jsou žáci tak šikovní, že krátké snímky natáčejí," dal k dobru Orel.
V kavárně kina Hvězda pak předal v pátek odpoledne nejlepším kreslířům diplomy a věcné ceny od České pojišťovny, která klání mladých tvůrců finančně podpořila. A kdo stanul na těch nejvyšších stupíncích. V kategorii veřejného hlasování si prvenství odnesla Anna Sošková z Nedakonic. Pětičlenná odborná porota přiřkla první místo žákyni prvního stupně Základní školy Jalubí Bronislavě Fajkusové a v kategorii žáků druhého stupně Elišce Šimonové z Tupes.

„Současně běžela i soutěž družstev. Škola s nejvyšším počtem hlasů svých soutěžících z internetového hlasování získala prémiovou filmovou projekci podle svého výběru zcela zdarma. Nejvíce hlasů obdržela Základní škola Zlechov," konstatoval tiskový mluvčí Městských kin.

Radost z úspěchu zlechovských školáků neskrývala vychovatelka školní družiny Jitka Obalová, pod jejímž vedením děti malovaly ve škole nebo doma kino budoucnosti. „V internetovém hlasování skončil obrázek Elišky Klukové ze Zlechova na druhém místě. S diplomy z kina Hvězda dnes odcházejí žákyně naší školy Monika Buchtíková a Marta Náplavová," svěřila se Obalová. Dala k dobru, že osmdesát žáků a učitelů zlechovské školy se těší na bezplatnou prémiovou filmovou projekci za vítězství v internetovém hlasování.

Po vyhlášení výsledků mohli malí kreslíři, kteří se zúčastnili soutěže PeckaFilmu zhlédnout projekci animovaného filmu Grooods.