„Na jednom z devíti koncertů úspěšného vánočního tour si nejmenovaný návštěvník pořídil videozáznam akce. Disk s nahrávkou pak začal distribuovat na internetových stránkách www.lide.cz,“ přiblížil Lysoněk.

Samotní členové skupiny se tuto nepříjemnost dozvěděli paradoxně od jednoho z fanoušků, který si DVD za necelé tři stovky korun pořídil. „Přišel za námi s reklamací, poněvadž se mu nezdála kvalita nahrávky,“ prozradil Josef Lysoněk. „Ta je mimochodem opravdu hrozná, a když si odmyslíme, že tímto činem amatérský filmař porušuje hned několik zákonů, tak se nám nelíbí hlavně to, že navíc okrádá naše fandy,“ zlobil se bubeník Reflexů. Na záznamu toho totiž moc vidět ani slyšet není.

Nahrávka hudebníky nejprve pobavila, ale když si uvědomili, že někdo takový paskvil veřejně prodává, pořádně se namíchli. „To, že si nás kdokoliv nafotí nebo natočí na mobil nebo i na kameru pro své potřeby, nám nevadí. Ale tohle už je opravdu drzost,“ uvedl Lysoněk a zároveň vyzval příznivce své kapely, aby nekvalitní pirátské nahrávky vůbec nekupovali. „Dnes je nabídka hudby obrovská a člověk se hlavně na internetu těžko orientuje,“ komentovala záležitost čtyřiadvacetiletá Romana Řezníčková z Leskovce, která koncerty skupiny často navštěvuje. „Tato problematika se u nás ještě dost přehlíží, v podstatě se ale jedná o krádeže,“ odsoudil i zpěvák Reflexů Libor Plšek. „Na nových skladbách kapely stráví spoustu času, a pak někdo přijde a bez jakéhokoliv souhlasu udělá záznam pochybné kvality a klidně ho prodává,“ mávl rukou.

Aby skupina předešla podobným praktikám, spustí už brzy nové internetové stránky, kde bude ke sdílení nabízet nejen zvukové nahrávky, ale i různé videozáznamy a klipy. „V té době navíc budeme mít nové album, takže fanoušci se mají na co těšit a nemusí si pořizovat záznamy s mizernou kvalitou,“ poznamenal Josef Lysoněk.

Skupina Reflexy vystupuje profesionálně od roku 1995, kdy na sebe upozornila albem Všichni půjdem do ráje.