Na výstavě bylo od oprávněných výrobců z Česka i zahraničí prezentováno 67 vín mešních a 14 vín košer. V čase, kdy už v návštěvnících doznívaly dojmy z výstavy, poskytl rozhovor Slováckému deníku jeden z jejích organizátorů a místopředseda Matice velehradské Petr Hudec.

Kdo inicioval soutěž a přehlídku mešních a košer vín Cisterciácká pečeť?
Byl to v roce 2007 bývalý senátor Josef Vaculík, a to na počest cisterciáků, kteří připutovali na Velehrad 11. listopadu 1205. Jakožto vinaře jej prostory někdejšího cisterciáckého kláštera inspirovaly k uspořádání prvního ročníku soutěže, která si hned napoprvé získala pro svoji jedinečnost řadu příznivců. Současně ale ukázala, před jak náročným úkolem pořadatelé, Matice velehradská, stojí, chtějí-li shromáždit dostatečné množství soutěžních vzorků.

Kdo se spolu s Maticí velehradskou podílel na organizačním zabezpečení akce?
„Byl to tým lidí z Velehradského domu sv. Cyrila a Metoděje pod správou velehradské farnosti. Opět jsme při přípravě degustace i výstavy byli konfrontováni s „leskem a bídou" náročných kritérií akce. V České republice je nemnoho výrobců mešních a košer vín, a tak je potřeba převážnou část vystavovaných vzorků vína zajišťovat ze zahraničí. Byť vždy kontaktujeme přímo výrobce, neobejdeme se bez pomoci distributorů a přátel akce, kteří na svých cestách po světě neopomenou zatížit svá zavazadla lahvemi mešního a košer vína. Je-li to možné, snažíme se po skončení soutěže informovat výrobce vín o jejich umístění a obdrží od nás katalog, eventuálně diplom. V této souvislosti se také Matice musela stát sama vystavovatelem, byť jí pochopitelně nešlo o získávání ocenění, nýbrž o to, aby byla nabídka vystavovaných vín bohatší. Snažíme se čelit syndromu Kány Galilejské, aby během výstavy nedošlo víno příliš brzy, a také, aby bylo víno s čím srovnávat. Chci zdůraznit, že právě v tom spočívá zvláštní význam akce, že totiž zprostředkováváme možnost odborně posoudit kvalitu domácích vín se světovou konkurencí. Přes různá kritéria výroby mešních a košer vín v jednotlivých zemích se takříkajíc srovnávají „jablka s jablky", a nikoliv „jablka s hruškami".

Cisterciácká pečeť byla letos obeslána jednaosmdesáti vzorky mešních a košer vín. Není to počet s množstvím vystavovaných vzorků vína na jiných výstavách příliš nízký?
Srovnáváme-li tento počet s množstvím vystavovaných vzorků vína na jiných koštech vinných moků v blízkém okolí, lze jej označit za zanedbatelný. Je třeba si ovšem uvědomit náročná kritéria daná statutem soutěže. V České republice mají povolení k výrobě mešního vína jen tři společnosti, u košer vína je to obdobné. Ovšem kde jinde máte možnost ochutnat například košer vína z Golanských výšin nebo z řeckého pravoslavného kláštera?

I letos byl sortiment soutěžních vín doplněn vynikajícími nesoutěžními víny, darovanými přáteli a sponzory ze Slovácka. Nebudete je také někdy hodnotit ve zvláštní kategorii?
Nesoutěžní vína svojí kvalitou rozhodně za mešními a košer víny nezaostávají, nicméně neúčastní-li se soutěže, vzniká zde nechtěný dojem jakési druhořadosti. Pro příští rok nás napadá myšlenka vytvořit v rámci soutěže možnost hodnotit ve zvláštní kategorii i tato vína s tím, že kritériem pro jejich přihlášení do soutěže by byl jejich původ z vesnic, které byly dříve v držení velehradského cisterciáckého kláštera.

V čem je Cisterciácká pečeť výjimečná?
Je mnoho koštů, ale jen jedna Cisterciácká pečeť, jenž těží z hluboké tradice vinařství v kraji, kterou ovlivnila přítomnost řádu cisterciáků ve Velehradě. Cisterciácká pečeť se odehrává v krásných prostorech někdejšího cisterciáckého kláštera a na vysoké úrovni soutěže se také podílí úroveň katalogu vín.