„Horoskop je univerzální nástroj. Dá se využít nejen v poradenství pro jednotlivce, ale i ke zmapování a předvídání věcí politických, burzovních a dokonce i meteorologických, které průměrný laik ani netuší,“ prozradila zlínská astroložka Irena Holancová. Možné je podle ní i načasování vhodného okamžiku pro vznik požadované události jako početí dítěte, stavba domu nebo založení firmy.

Astrolog si mě sám vybral

O tom, že se zlínská laborantka stane astroložkou, bylo asi napsáno ve hvězdách. Jistě ale o tom rozhodl až kupon z časopisu, který ve svých osmnácti letech odeslala do Prahy. „Kupovala jsem si deník, kde bývaly jednoduché horoskopy pro každé znamení. Byl tam kupon s otázkou, kde bylo hlavní výhrou setkání s astrologem,“ uvedla Holancová. Předpovědi v časopisech si sice čítávala, ale nepřikládala jim nikdy velkou váhu. „Bývají to univerzální věci, kde si každý najde pro sebe něco,“ podotkla.

Překvapilo ji však, když dostala odpověď s pozvánkou do Prahy. „Astrolog mi tehdy řekl, že jsem nevyhrála, ale že si mě z korespondenčních lístků sám vybral. Chtěl mě prý vidět, že mám nadání. Nabídl mi, že mě bude učit,“ vzpomínala sympatická blondýnka. „Ty budeš dělat zlínskou čarodějnici,“ předpověděl jí.

Osmnáctiletá dívka se prý tehdy urazila a nechtěla o tom ani slyšet. Navíc se jí nezamlouvala představa volných chvil strávených s kalkulačkou ani trápení se vzorečky plnými goniometrických funkcí. Přesto si od astrologa vzala knihu, kterou napsal. „Pak jsem dostala pod stromeček další. Nakonec mě to chytlo a začala jsem náročné výpočty dělat,“ připomněla si Holancová. Jeden výpočet trval asi čtyři hodiny, další dvě hodiny zakreslovala planety. Dnes už jsou na to softwary, počítače však neumí zakreslené obrazce rozklíčovat a navíc citlivě a s potřebnou dávkou empatie interpretovat. „Předpověď z nich musí přečíst astrolog,“ dodává.

Svůj horoskop znám nazpaměť

Sestavování osobního horoskopu samozřejmě zkoušela napřed sama na sobě. „A znám ho úplně nazpaměť,“ usmála se.

Znalost jak vlastního, tak i cizích horoskopů považuje za dobrý nástroj sebepoznání. „Může tak každému pomoci vyznat se lépe v sobě samém a ulehčit pochopení jednání druhých. Přispívá ke zkvalitnění vztahů nejen partnerských, ale především sociálních,“ sdělila astroložka své zkušenosti. Odpovrchnil jí prý i náhled na lidi. „Horoskop neboli moderním názvem nativita nám může pomoci zlepšit vztahy vůbec,“ dodala s tím, že ideální by bylo, kdyby v každé rodině byl aspoň jeden astrolog. „Dokázal by říct, proč ten se chová tak a druhý zase jinak. Mohl by třeba výrazně pomoci maminkám při výchově potomků, lépe pochopit jejich přirozené potřeby a rozeznat jejich potenciál. A také mnohé vyjasnit v partnerských sporech,“ poukázala astroložka.

Předpověď se dá sestavit i pro psy

„Řekněte mi datum, přesnou hodinu a místo narození,“ chce vždy vědět, když se domlouvá s klientem na předpovědi. Preferuje osobní setkání s člověkem, kterému má věštit. „Naladím se na něj a mohu tak více vyčíst,“ řekla.

Lidé se jí ptají na budoucnost, na vhodné okamžiky pro jakoukoliv událost, ale i na své zvířecí miláčky. „Většinou je zajímá zdraví jejich psíků,“ pousmála se.

Zabývá se i politickou či burzovní astrologií. „Chodí sem regionální politikové. Jména sice neprozradím, ale předpovědi jim vycházejí. Osobě, která mě teď napadla, se vše vyplnilo,“ podotkla. Zato s úsměvem přiznává, že nedokázala ani při nejlepší vůli poradit paní, která si volala o výherní čísla do loterie. „Podle hlasu jsem myslela, že jí jde o život nebo o zdraví. Bylo to v době, kdy byl ve sportce vysoký jackpot,“ zmiňuje Holancová. „Vy víte čísla do sportky, vy je víte,“ dožadovala se prý paní zaručeného tipu. „Milá paní, kdybych je věděla, tak je určitě neřeknu,“ odpověděla jí tehdy astroložka.

Podle ní se dá z horoskopu vyčíst, zda někdo vyhraje. Jaká čísla ale padnou, předpovědět nelze. „Musí být splněných asi deset bodů, aby bylo dané, že člověk v průběhu života něco vyhraje. Pak je otázka, jaká výhra to bude,“ poznamenala. Navíc podle ní často období po takové události nemívá harmonickou konstelaci. „Zpřehází to člověku život,“ konstatovala astroložka.

Vztahy jsou na prvním místě

Na prvním místě při otázkách na astroložku vedou vztahy. „Následuje práce, zdraví a pak jednotlivosti jako třeba koupě auta nebo ledničky. I takovéto věci jsou v horoskopu vidět,“ pousmála se. Dá se prý i poznat, zda bude den uspěchaný nebo ne.

„Dost často řeším, proč se k sobě ve vztahu chovají lidé špatně. Astrologie dokáže pomoci. Mám za praxi tři zachráněná manželství, což považuji za úspěch,“ vyzdvihla Holancová.

Rozvod jako takový prý v předpovědi budoucnosti vidět nebývá. „Tam je jen odseknutí od sebe. Rozvod je daný zákonitostmi společnosti. V horoskopu je však vidět, že si lidé nerozumí a také to, proč si nerozumí,“ upozornila.

Setkává se často i s tím, že se rodiče chodí radit o svých dětech. „Dětské horoskopy dělám nejraději,“ přiznala astroložka.

Jednou pomohla najít do čtyřiadvaceti hodin nešťastnému otci dceru. „Nepřišla domů s vysvědčením ze střední školy. Ne, že bych vyvěštila, kde je, ale zjistili jsme podle horoskopu, že o ní ví její mladší sestra,“ zmínila Holancová s tím, že se dcera chystala odjet do zahraničí.

Mám pocit, že svět je velká iluze

Lidem vykládá budoucnost i minulost od roku 1996. „Výklad minulosti slouží také pro kontrolu člověka, aby zjistil, že mi může věřit,“ podotkla.
Člověk podle ní sbírá ve svém životě zkušenosti, ze kterých se poučí a které mají následky ovlivňující i budoucnost. Astrolog umí do tohoto procesu nahlédnout. „Horoskop mi přijde skutečnější než realita kolem nás. Dá se brát jako univerzální prostředek. Ukáže vám, kdo jste a kde máte potenciál. Pak záleží na vás, zda jej využijete nebo ne,“ apeluje.

Příchozí se jí samozřejmě ptají na úspěšnost předpovědí. Někdy vyjde třeba jen padesát procent, jiným radí neomylně spoustu let. „Dříve jsem měla pocit, že musím astrologii obhajovat. Dnes vidím, že to tak prostě je, že funguje. Esoterik některé věci vidí, protože jsou důležité, a jiné zase ne,“ poznamenala Holancová k tomu, že někdy i lidé navštěvující astrologa mohou být překvapení nečekanou událostí.

Mnoha lidem by se prý také líbilo, kdyby měla kouzelný proutek, kterým by zamávala, a všechny události dopadly dobře. „Stane se, že ve výkladu něco řeknu a klient mi oponuje, že to tak nechce. Vím, že to nechce, ale jsem jen tlumočník a překladatel toho, co se pravděpodobně přihodí,“ upozorňuje.

Cesta zpátky nevede

Jak se člověku dostane astrologie do života, už prý není cesta zpět. Alespoň si bez ní nedokáže představit život zlínská astroložka. „Obor sice vychází z hvězd, ale v dnešní době je horoskop spíše symbolický jazyk. Každá planeta má mnoho významů. Je to otázka kombinačního myšlení,“ vysvětluje Irena Holancová.

Občas prý při výkladu zmate klienta tím, že se dívá nejen do obrazovky počítače, ale i na bílou stěnu kanceláře. „Urovnávám si tím myšlenky,“ podotkla.
Příchozí se také dokážou zarazit hned ve dveřích kanceláře, když vidí ženu, která nevypadá jako vědma či čarodějnice. „Mám image člověka z kanceláře. Nejsem starší shrbená paní s kocourem na hrbu,“ usmála se.

Esoteriku vnímá jako prostředek sebepoznání moderního člověka. Může pomoci zorientovat se ve světě a najít v něm své místo. „Pomůže udělat si nadhled nad sebou i nad ostatními,“ uzavřela.