Proto se kolem něj už před patnáctou hodinou sešly na dvě stovky lidí, aby jim neušlo jeho slavnostní otevření.

To odstartovala písničkami místní dětská cimbálová muzika Džbánek a mužský pěvecký sbor Tupešané. „Stavba, na které dnes stojíme, sestává ze dvou částí. Silnice dlouhé 330 metrů, šířce od 300 do 475 centimetrů včetně zpevněných ploch pro parkování a úpravy veřejného prostranství," uvedl starosta Tupes Oldřich Vávra.

Netajil se tím, že jako u naprosté většiny staveb muselo zastupitelstvo obce řešit od počátku finanční prostředky a majetkové vypořádání. Tedy to, že stavba, která tu začala vznikat, musela být na pozemcích obce.

„Starší lidé si jistě vzpomenou, že na tomto místě stávaly kdysi dva domy. Celý prostor byl zarosten plevelem a byly tu i zbytky sutě. Tento malý kousek, který byl rozdělen mezi tři vlastníky, se po několika vlastnických změnách podařilo scelit, aby tu mohlo vzniknout pěkné veřejné prostranství," referoval tupeský starosta.

Starší generace tupeských obyvatel si pamatuje na to, že kdysi místem, dnes se zbrusu novým veřejným prostranstvím, nesoucí název Husí rynek, tekl otevřený potok. Na něm i kolem něj bylo hejno hus a mezi nimi pobíhaly děti. Dnes je tu přirozená relaxační zóna, kde se dá špacírovat, posedět na lavičkách, konverzovat, prostě si odpočinout.

Lidé se tu mohou kochat pohledem na husu v životní velikosti, kterou z jasanového dřeva vytvořil Tupesan Jiří Dudešek. On spolu s Margitou Balaštíkovou, tupeskou poslankyní za ANO, Martou Poláškovou, manažerkou místní akční skupiny (MAS) Buchlov, a starostou Oldřichem Vávrou plastiku husy společně odhalili.

„Představení díla by nebylo úplné, pokud bych neřekl, že zastupitelstvo stálo po dokončení projektových prací před očekávanými náklady téměř 5,6 milionu korun. Cena byla soutěží s jediným kritériem, nejnižší cena, snížena na 3,3 milionu korun," informoval první muž Tupes. Podotkl, že obci pomohla dotací 1,8 milionu korun MAS Buchlov z programu Leader. Z obecní kasy vysála stavba 1,5 milionu korun.