Návštěvníci, kteří v ten den od 7 do 12 zabloudí na Mariánské náměstí, tam najdou kvašené zelí, uzené výrobky, produkty z rakytníku a borůvek nebo včelařské a mlékárenské pochoutky.

Obnovit tradici selských trhů, která byla v minulém století přerušena, se rozhodli zástupci města ve spolupráci s občanským sdružením Kunovjan. „Znovuobnovením chceme zareagovat na aktuální situaci nejen ve městě, ale ve společnosti vůbec. Skomírající zemědělská produkce a minimální dostupnost a nabídka čerstvých výrobků a výpěstků jsou suplovány prodejem z daleka dovážené zeleniny, ovoce i dalších potravin. Věříme, že místní obyvatelé uvítají možnost nakoupit kvalitní domácí produkty," věří místostarosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha. Trhy by se měly v měsíčních intervalech konat pravidelně až do října. „Jejich koncept má za cíl primárně podpořit zemědělské pěstitele, chovatele a zpracovatele potravin, nabídnout jim touto cestou prostor pro odbyt a prezentaci svého řemesla. Naší snahou je také podpořit začínající zemědělskou produkci a vyhledávat nové prvovýrobce," doplnil slova místostarosty jednatel občanského sdružení Libor Habarta.

Na sobotní akci se přihlásilo okolo šedesáti prodejců, ale ne všichni splnili podmínky trhu zakotvené v kodexu. Na Mariánském náměstí by proto měli zájemci najít třicítku producentů. „Myslím, že je to skvělý nápad. Byl jsem na podobném trhu v Olomouci a byl jsem nadšený. Čerstvé věci, přírodní produkty," pochvaloval si Marek Konečný z Uherského Hradiště. V sobotu se prý na náměstí určitě vypraví.

Původ trhů v metropoli Slovácka sahá až do 13. století, kam se přestěhovaly z dnešních Kunovic a Starého Města. V různých obměnách fungovaly až do 40. let minulého století. „Například v roce 1908 k již existujícím přibyly dobytčí trhy o druhém pondělí před Velikonocemi a Vánocemi. O všech trzích byla veřejnost dobře informována v lidových kalendářích," uvedl zástupce pořádajícího Kunovjanu.

Navázat na tuto přerušenou tradici se podařilo po roce 1990. „To se v Uherském Hradišti začaly pravidelně konat čtyři výroční trhy, a to jarní velikonoční, letní svatojánský, podzimní vinařský a zimní vánoční," připomněl Libor Habarta. Pořád se ale spíše jednalo o řemeslné zboží. Selské trhy by se měly zaměřit především na to, co zemědělci v regionu vypěstují a vytvoří z dostupných surovin.