„Potěšilo mě, že jsme na něm mohli přivítat delegace ze slovenských spřátelených obcí Uhrovec a Bojné, Zuzanu Máčekovou a Jozefa Stankovského, hraběnku Markétu z hradu Buchlova a vinaře z Makedonie, s níž má naše země společné cyrilometodějské kořeny," řekl plný nadšení první muž Modré Miroslav Kovářík.

Modřanského vinobraní, takový nesl jeho sedmnáctý ročník název, si zachovalo svůj regionální ráz a kolorit. Svým rozsahem, ale také počtem sedmdesáti účinkujících a šesti set občanů, kteří přišli na komponovaný program na prostranství pod sto osm let starou kapličku Panny Marie, nebo se zúčastnili pochůzky k místním vinařům, se zařadilo mezi velké slavnosti v mikroregionu Buchlov.

Krátce po čtrnácté hodině požehnal letošní úrodě hroznů, loňskému vínu a koláčům velehradský kněz Ladislav Árvai. „Bylo pro mě potěšením, že jsem mohl požehnat úplně novému zvonu Cyril a Metoděj, který letos v červnu odlil ve skanzenu Modrá akademický sochař Otmar Oliva," svěřil se páter Árvai.

„Odlití repliky zvonu, který byl nalezen při archeologickém výzkumu v jednom z nejbohatších nalezišť, starší slovanské osadě z 8. století v Bojné na Slovensku, trvalo necelých třináct hodin. Stalo se tak ve zvonařské peci kovárny ve skanzenu při premiéře filmu Cyril a Metoděj," informoval starosta Modré.

„ Bylo pro mě velkou ctí, že jsem mohl být při odlévání repliky velkomoravského zvonu, který byl nalezen při vykopávkách v naší obci a patří ke slovanské identitě," pokyvoval hlavou starosta slovenské Bojné.

Po programu u kapličky, v němž se představily děti z Modřánku, cimbálová muzika Liša, dechovka Buchlovjané, ale v němž také došlo na pásmo s názvem Zarážení hory v podání strážců vinic, vyrazila krojovaná chasa a občané v doprovodu dechové hudby Buchlovjané na obchůzku ulicemi Modré. Na pěti zastaveních ve vesnici ochutnali vína dvaceti místních vinařů, ale také letošní burčák. Na kvalitu loňských vín se zaměřila neúplatná rada starších a zkušených vinařů a degustátorů.

„Rada konstatovala, že vinice v okolí Modré jsou řádně obhospodařované a také předložená vína k hodnocení jsou velice dobrá. Proto vinařům přiřkla právo k pěstování vína i v příštím roce," rozhlašoval po obchůzce obcí starosta Miroslav Kovářík.

„S radostí jsem už popatnácté přijala pozvání na vinobraní v Modré. Na každém jsem měla nové šaty a v jiné barvě. Ty starší jsou už v depozitářích hradu Buchlova," prozradila Markéta Hrušková, alias buchlovská hraběnka.

Vinobraní vyvrcholilo večer v obecním domě tancem pod révou, společenskou zábavou s dechovkou Buchlovjané, cimbálovou muzikou Slačáci, dražbou krále hroznů a vyhlášením šampiona vinobraní. Tímto titulem poctila rada starších vinařů Sauvignon ročníku z loňských hroznů od Karla Bureše z Modré. Jeho Rulandské bílé ročníku 2010 bylo šampionem vinobraní před dvěma roky.