Tetičky „vyštrachaly“ recepty ze šuplíků a rozhodly se je uvařit pro okoštování nejen hluckým návštěvníkům domků.

Od samého rána stály hlucké ženy u sporáku a vařily polévku, bramborové knedlíky se škvarkami a zelím a jako moučník sádlový štrúdl. „Tetičkám se akce jako každý rok moc povedla. Jejich jídla všem opravdu chutnala. Myslím si, že je to dobrá akce pro zachování tradiční české kuchyně,“ prozradil správce hluckých památkových domků František Jelének. K dobré chuti hrála místní příležitostní muzika Pohodolanka a nechyběl ani dobrý burčák.

Stará a opomíjená jídla – recepty hluckých tetiček

Žebrácká polévka (z brambor a chleba)

Do hrnce dáme vařit asi dvě brambory nakrájené na kostičky a osolíme. Až jsou poloměkké, nakrájíme dva krajíčky chleba na kostičky a vhodíme do vroucí polévky a necháme chvíli povařit. Potom metličkou řádně promícháme. Nakonec přidáme rozkvedlané vejce a nasekanou petrželku (případně mladé kopřivy), ochutíme a přidáme kousek másla.

Bramborové knedlíky plněné škvarkami

Jeden kilogram vařených studených brambor nastrouháme nebo pomeleme na vál, přidáme jedno nebo dvě vejce, třicet dekagramů hrubé mouky, patnáct dekagramů krupice, sůl a trochu octa. Vypracujeme těsto, utvoříme větší váleček a nakrájíme asi dva centimetry tlusté plátky, do kterých dáváme náplň a pak dobře zavineme. Náplní může být uzené maso, kabanos nebo škvarky. Takto vytvořené šišky vložíme do vařící osolené vody a vaříme asi deset minut. Při vaření šišky pomalu mícháme. Podáváme s kysaným zelím, které poléváme trochou usmažené cibulky.

Kysané zelí

Uvaříme kysané zelí a zahustíme strouhanými syrovými bramborami nebo chlebem. Zelí osolíme a ocukrujeme a osmaženou cibulkou.

Pohanková kaše na žampionech

Pohanku hodně propereme vodou, zalijeme mlékem s vodou, osolíme a povaříme. Současně osmažíme na másle cibulku a přidáme k osmahnutí také pokrájené žampiony či jiné houby a podusíme tak, aby byly měkké. Uvařenou pohanku pak spojíme s vydušenými houbami, ochutíme solí a pepřem. Můžeme přidat také trochu česneku.

Sádlový štrúdl

40 dkg hladké mouky, 1,5 dcl mléka, jeden žloutek, špetka soli, 25 dkg sádla nebo 100% tuku zpracujeme dohromady a dáme do chladna na jednu nebo dvě hodiny odpočinout. Pak rozdělíme na dva díly, z nichž vytvoříme dva štrúdly. Těsto vyválíme, posypeme strouhankou a strouhanými jablky s mletou skořicí a cukrem. Pak zavineme a dáme péct. Upečený pak potřeme máslem a pocukrujeme.

PŘEČTĚT SI VÍCE ZPRÁV ZE SLOVÁCKÉHO REGIONU

Moje Slovácko Sport Kultura Podnikání Černá kronika Týdeník