„Na celé Moravě snad není úspěšnější komedie, než jsou Rychlé šípy," říká pyšně ředitel slovácké scény Igor Stránský a připomíná, že oživlé komiksové figurky z dílny Roberta Bellana sahají po rekordní čtyřsté repríze a herci je s chutí hrají už třináctým rokem.

Podobně úspěšná je i o šest let mladší komedie 1+2=6. Ta se blíží k devadesáté repríze a brzy se dostane mezi tři nej- úspěšnější a nejhranější tituly v celé historii uherskohradišťského divadla.

„Zájem je pořád obrovský a někteří diváci obě inscenace viděli i několikrát, a protože chceme pořád přicházet s něčím novým, rozhodli jsme se, že k nim přidáme další komedii," vysvětluje ředitel Stránský.

Nájemníci jsou podle herců i režiséra především vtipní a překvapují dalšími a dalšími zápletkami. Autorsky je pod nimi podepsán Michael Cooney. Režie se ujal Zdeněk Dušek. „Pan režisér se u nás v divadle věnoval zatím vážnějším titulům, ale víme, že je vynikajícím komediálním tvůrcem, a jsme moc rádi, že naši nabídku přijal," dodává ředitel Stránský s tím, že první diváci komedii uvidí už na začátku června.

„Bohužel v první vlně dojde především na naše předplatitele. Ostatní diváci budou muset čekat, mnohdy i několik měsíců," krčí rameny nad velmi očekávaným zájmem principál.

Hlavní role svěřil režisér Dušek Jiřímu Hejcmanovi, Tereze Novotné, Zdeňkovi Trčálkovi, Davidu Vaculíkovi a dalším hercům. Příští týden přineseme informace z divadelního zákulisí.

O čem hra pojednává

Skvělá komedie plná záměn a nedopatření vypráví o jednom podvodníčkovi, důvěřivé manželce, příliš oddané sociální pracovnici, nedůvtipném strýci, zkrachovalém pohřebákovi, přísných úřednících a natvrdlém podnájemníkovi. Nájemníci jsou doslova napěchovány množstvím gagů a bláznivých situací. Erik Swan totiž přijde na vychytralý způsob, jak se dostat k penězům, když vymyslí malý podfuk. Postupem času se mu však situace dokonale vymkne z rukou. (kaj)

Zdeněk Dušek vystudoval režii na brněnské JAMU. Ve Slováckém divadle hostoval hned po ukončení studia, když v roce 1993 režíroval Hru lásky a náhody. Vzápětí byl angažován do Městského divadla v Brně. Po něm nastudoval v pražském Dejvickém divadle Zelenavého ptáčka. Kromě toho začal spolupracovat s divadly ve Zlíně, v Pardubicích, ale stále se vrací také za hradišťským souborem. S ním nazkoušel Svačinku generálů, Skleněný zvěřinec, Šest postav hledá autora a Očištění. Spolupracuje i s televizí, kde stál za velmi úspěšným seriálem TV Nova Comeback.