Řeč je o nefalšovaných francouzských palačinkách. Tato gurmánská specialita už dorazila i do České republiky, potažmo na Slovácko. Ale jak má vlastně chutnat taková nefalšovaná francouzská palačinka? A co to vlastně je?

„Přesně řečeno je to druh velmi tenké palačinky, obvykle vyrobený z pšeničné mouky. Samotný název tohoto pokrmu je vlastně crepe, což je sice slovo francouzského původu, ale je odvozeno od latinského slova znamenající stočený,“ vysvětlil Pavel Vaďura z uherskohradišťského Skandal baru, který si právě zapsáním francouzských palačinek na jídelní lístek splnil malý gurmánský sen.

„Už když jsem bar otvíral, tak jsem si plánoval, že budeme takovéto palačinky dělat. Připravujeme je z vlastního originálního těsta, které obsahuje speciálně jemně mletou pohankovou mouku, přepuštěné máslo a některé další ingredience, které však nemohu prozradit. Těsto se musí připravovat denně čerstvé a nesmí obsahovat žádné sypké směsi ani konzervanty,“ vysvětluje Vaďura. Zvláštní jemně oříškovou příchuť podle něj těstu dodává právě pohanková mouka.

Připravit francouzskou palačinku chce určitou zručnost. Těsto se musí nalít na rozpálenou kulatou plotnu a speciálními dřevěnými hráběmi se takzvaně natahuje. Pokud má plotna správnou teplotu, tak za pár okamžiků je tenké těsto hotové. Pak už zbývá jen vybrat tu správnou náplň.

„Náplně mohou být různé, ale já bytostně nesnáším takové ty šunkové salámy nebo eidamy a podobně. U nás proto vždy používáme originální plnění. Ke zdobení také používáme skutečně šlehanou šlehačku. Zastávám názor, že člověk si musí na jídle pochutnat, ne se jen zasytit,“ vysvětluje svou filozofii Vaďura s tím, že palačinky na Skandál baru začali na přání zákazníků připravovat také jako polední menu s domácí „pomerančádou“.