„Ještě nikdy v historii se nám nepodařilo probojovat se hned ve dvou kategoriích do nejužších nominací. Páteční večer tak bude opravdu výjimečný a napínavý," říká ředitel Slováckého divadla Igor Stránský a připomíná, že před lety hradišťskému divadlu jen o dva hlasy uteklo prestižní ocenění Divadlo roku. „Depresi jsme z toho tenkrát neměli, protože víme, že pro mnohé diváky tím nejlepším divadlem jsme i bez cen," dodává s nadhledem principál.

Letos se mezi tři nejlepší probojovala uherskohradišťská výtvarnice a scénografka Eva Jiřikovská, jež bude bojovat o prestižní cenu v oboru scénografie a šanci na úspěch má i Cena facky, hra, kterou přímo pro herce Slováckého divadla napsal renomovaný Karel Steigerwald.

O tom, kdo se na konec z trofejí bude radovat, se rozhodne dnes večer v pražském Divadle Na zábradlí. Diváci, kteří budou chtít sledovat přímý přenos z udílení cen, jež ještě loni nesly jméno režiséra Alfréda Radoka, jej najdou na webu zpravodajského kanálu České televize.

Nominovaní z Uherského Hradiště

Eva Jiřikovská

Eva Jiřikovská. Ilustrační foto.Osmatřicetiletá Eva Jiřikovská je absolventkou pedagogické fakulty MU v Brně, obor grafika-výtvarná výchova. Patří k našim nejlepším divadelním výtvarnicím, pro diváky slovácké scény navrhla například výpravu k Jiráskově Lucerně, ke Svatbě a dalším inscenacím.

Spolupracuje s nejlepšími režiséry napříč republikou, v těchto dnech připravuje kostýmy pro operu Boris Godunov, jež vzniká v pražském Národním divadle. Eva Jiřikovská má za sebou řadu výstav, spolupracuje s televizí, je autorkou kostýmů k filmu Klíček. Až do loňského roku byla tanečnicí Hradišťanu.

Eva Jiřikovská k nominaci: „Jsem přešťastná. Být po boku takových veličin, jako jsou pánové Chocholoušek a Cpin, to je sen. Děkuji všem za podporu."

Cena facky

Hra Cena facky vznikla podle stejnojmenné knihy zlínského spisovatele a soudce Josefa Holcmana a popisuje osudy dvou rodin na Slovácku v padesátých a devadesátých letech. Jejím autorem je spisovatel a dramatik Karel Steigerwald, hru samotnou pak na jeviště převedl režisér Břetislav Rychlík. Nominace na Cenu divadelní kritiky není jediným úspěchem originální hry.

Na začátku roku se inscenace Cena facky aneb Gott-waldovy boty umístila v první desítce toho nejlepšího, co v loňském roce vzniklo na českých divadelních jevištích.

Karel Steigerwald k Ceně facky: „Nepotřebuju, aby pozavírali nějaké vyšeptalé estébáky, nechci ani plné věznice starých gaunerů. Já potřebuju, aby bylo v současnosti jasné, co jsme prožili, kudy to šlo a o čem to bylo. To bych viděl jako hlavní cíl toho, čemu se vzletně říká vyrovnat se s minulostí." (kaj)