V opevněném slovanském hradisku se uskutečnil jubilejní desátý ročník Dne medu a medoviny, jehož součástí byl devátý ročník soutěže o titul Král medoviny. Padesát vzorků medovin hodnotila den před konáním akce komise složená z vinařů a včelařů.

„V kategorii neochucených medovin jim nejvíce chutnala lipová medovina z roku 2011 od Antonína Přílučíka z Jalubí a Dolská hořká medovina ročník 2008 z Výzkumného včelařského ústavu v Dole," prozradil majitele dvou vítězných produktů vyrobených z medu správce archeoskanzenu Lubomír Sláma. V kategorii ochucených medovin přiřkli porotci hned tři první místa. Královské medovině skořicové od firmy Včelnek, skořicové medovině ročník 2009 od Antonína Přílučíka a jeho speciální medovině s příchutí máty peprné, vyrobené v roce 2011. „To svědčí o tom, že chuť, barva, vůně a vzhled předložených medovin je rok od roku vyrovnanější a degustátoři je musejí dlouho posuzovat než vynesou konečný verdikt," mnul si ruce správce skanzenu.

Zatímco medovinu a medové pivo koštovali návštěvníci ve škole písemnictví, v paláci velmože zase ochutnávali vzorky medu. „Pokoštoval jsem je všechny, ale kdybych si měl vybrat jen jeden ke snídani, byl by to určitě pastovaný med s číslem deset," nechal se slyšet Richard Vacula z Luhačovic, který přijel na víkend za svým tátou na Velehrad.

Velkou pozornost na sebe strhl čtvrtý ročník stloukání másla, který slovem provázela Tereza Habartová z Kunovic. Máslového klání se zúčastnila čtyři družstva. „Čas k ustloukání žluťoučkého a krásně vonícího másla měl tým Pimpleny. Pokud se týká hmotnosti másla, tak prvenství patří Velkomoravanům, ale odborná porota přiřkla celkové prvenství za kvalitu, chuť a celkový dojem produktu ze smetany muzikantům Fernet blues," sdělila výsledky soutěže Tereza Habartová.

Po několika kilech nastloukaného másla, které si lidé mazali na čerstvý chleba, se v několika minutách jen zaprášilo. Po másle i sekundárním produktu podmáslí se lidé olizovali až za ušima. „Oba produkty byly mnohem lepší než ty, které nakupujeme v marketech," rozhlašovala Eva Somrová z Otrokovic.
„V pořádání medové akce budeme i nadále pokračovat. Vždyť med i medovina byly nedílnou součástí velkomoravského jídelníčku a dodnes lidem chutnají. Nemalou roli hraje i to, že touto akcí chceme podpořit rozvoj včelařství v našem regionu," ťal do živého správce skanzenu.