Toho všeho si všimli i v České televizi a rozhodli se natočit o divadle půlhodinový dokument. Ponese název Slovácký fenomén aneb O Uherském Hradišti, kde prý sídlí divadelní bůh. Včera natáčení začalo.

„Kamkoliv přijedu, dočkám se pochvalných slov a otázek: ´Jak vy to v tom Hradišti děláte,´" říká ředitel slovácké scény Igor Stránský. „Myslím si, že je to vzácnou koncentrací talentovaných lidí a pozoruhodných diváků. Ale třeba dokument odhalí i jiné důvody," zamýšlí se ředitel a prozrazuje, že televizní štáb nahlédne do divadelního zákulisí tří inscenací. Nejnovějšího Cybercomicsu, ale také nejslavnější komedie Rychlé šípy a muzikálu Cikáni jdou do nebe. Pro dramaturgyni pořadu Noru Obrtelovou byla volba Slováckého divadla jednoznačná.

„Od roku 2003, kdy se stalo zřizovatelem divadla Město Uherské Hradiště, je tato scéna považována celou řadou divadelních tvůrců za mimořádně koncentrované divadelní prostředí. Zároveň si získalo ohromnou přízeň diváků," vysvětluje. Režisérem dokumentu je zkušený Pavel Jirásek, který pro televizní diváky zaznamenal Divou Báru. Televizní diváci budou moct dokumentární film zhlédnout v České televizi 16. a 19. března. Zároveň bude ke stažení na webu České televize a Slováckého divadla.

Kam nahlédnou kamery

Česká televize od včerejška natáčí dokument o Slováckém divadle. Kam se kamera podívá? „Nahlédne na zkoušky připravovaných novinek Nora a Popel a pálenka," přibližuje průvodce pořadem a herec Slováckého divadla Josef Kubáník. „Zároveň se podívá, jak to vypadá, když jedou Rychlé šípy na zájezd a taky budou u muzikálu Cikáni jdou do nebe," dodává Kubáník.

Známá jsou i jména osobností, jež v dokumentu promluví. Kromě ředitele divadla Igora Stránského vyzpovídá režisér Pavel Jirásek výtvarnici Evu Jiřikovskou, dramaturgyni Ivu Šulajovou a nebudou chybět ani uherskohradišťští herci. Na natáčení dorazí rovněž režiséři Jan Antonín Pitínský a Martin Františák a oblíbená herečka Květa Fialová. (kaj)