Konkrétní výši nájemného pro rok 2009 v městských bytech v Uherském Hradišti bude schvalovat rada města v nejbližších měsících.

Mohou podražit o 34 procent

Snahou radních je do roku 2010 dosáhnout na 49 korun 85 haléřů za metr čtvereční. Mohou totiž využít maximální navýšení nájemného o 34 procent. To prozradil místostarosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha.

Zdražování se nevyhnou ani Uherskobrodští. „Zvýšení nájemného budeme předkládat radě. U nových smluv v roce 2009 se bude zvyšovat cena za pronájem jednoho metru čtverečního na 43,51 korun oproti letošním 37,31 korunám. Zvyšování nájmu zasáhne nejvíce sociálně slabé občany a pak i ty, kteří se rozhodnou uzavřít nové nájemní smlouvy. Změny výše nájmu provedeme do roku 2010, pak už se ceny budou pouze dorovnávat. Rozdíl v nájmech za poslední roky je markantní,“ uvedla Eva Chludová z oddělení správy majetku brodské radnice.

Ceny už vzrostly o 30 procent

Václav Hnátík z realitní kanceláře Drako v Uherském Hradišti si myslí, že zvýšení cen za pronájem bude citelný. Dodal také, že poptávku i po zvýšení nájmu ovlivní zejména kupní síla obyvatelstva a výše jejich příjmů. „Určitě bude mít velký vliv. Je velmi pravděpodobné, že cena bude stoupat. Oproti roku 2006 se ceny zvedly řádově o patnáct až třicet procent,“ řekl Hnátík.

Jedním z obyvatel městského bytu je také Jiří Hadaš z Uherského Hradiště. „V městském bytě bydlím s rodiči už roky. V devadesátých letech byla možnost byt odkoupit. Nesouhlasili však všichni nájemníci, a tak máme už nyní smůlu. Měsíčně za třípokojový byt platíme přes tři tisíce korun nájemné, s inkasem je to asi šest tisíc,“ poznamenal Hadaš.

Sandra Vasková