Celodenní program nabízel nejen ochutnávku čtrnácti nevšedních specialit, včetně česnekové zmrzliny, ale také nepřeberné množství her a soutěží pro děti i dospělé.

„Festival jsme zahájili zpěvem česnekové hymny a přípitkem vynikajícího česnekového zákysu. Po slavnostním předání česnekové úrody starostovi městyse Buchlovice a nakrojení symbolického česnekového koláče se návštěvníkům předvedly folklorní soubory a skupiny především z produkčních česnekových oblastí, jako jsou Dolní Němčí, Buchlovice nebo Nivnice,“ prozradil Miloslav Hrdý, hlavní organizátor slavností.

Nechyběla ani vernisáž prací výtvarné soutěže s názvem „Všechno je na něco, ale česnek je na všechno“ a soutěže pro děti i dospělé, jako třeba soutěž čichačů, soutěž o nejhmotnější a nejpodivnější česnek, česnekový běh zámeckým parkem a také šachové utkání Boršice versus zbytek světa.

Konala se také anonymní soutěž krásy o nejkrásnější slovácký typ a nechyběla ani módní přehlídka. „Předváděli jsme několikrát, pokaždé nás sledovala spousta lidí. Festival se mi opravdu líbil, ale přišlo nečekaně mnoho návštěvníků,“ poznamenal jeden z modelů Roman Pukovec.

Také „česnekáři“ se u svých stánků museli otáčet. Kvůli nečekanému přívalu návštěvníků měli plné ruce práce. „Měli jsme přichystáno stejné množství věnců, kolik se vloni prodalo. Letos však byly už před polednem všechny pryč, tak jsme je vyráběli na místě,“ vysvětlila Lucie Hlaváčková, která zdobila česnekové věnce vyrobené její tetou.

 

Česnekové placičky ze sójového masa: Nastrouhanou mrkev, nasekanou cibuli a koriandr opražíme na oleji, přidáme 100 g namočeného sojového masa, 40 g strouhanky, 2 lžíce hladké mouky, 8 stroužků česneku, 1 vejce. Osolíme, opepříme, přidáme rajčatový protlak a 150 g rozmačkaného tofu sýra. Smažíme obalené v mouce.
Kohnova velejemná specialita: Rozmícháme žervé s biokysem a přidáme pořádnou dávku rozetřeného česneku, popřípadě i rozsekané burské oříšky. V ten den, kdy specialitu pozřete, je naprostý konec milostným hrám.
Zahradníkova pomsta: 5 a více stroužků česneku, sůl, 200 g sýra, 100 g majonézy nebo jogurtu.
Prolisujeme česnek, utřeme se solí a se strouhaným sýrem. S majonézou promícháme v hladkou pomazánku. Mažeme na veku, recept pochází od bývalého ředitele botanického ústavu a jeho ženy Olgy.

 

Související články:

Dolněmčanky tvoří copy z česneku

Česneková slavnost už kapacitně nestíhá

Buchlovice ovládla vůně česneku